Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Metsä uhkasi vakavasti liikuntahallia Helsingin Pirkkolassa – aktivistit saivat tilanteen hallintaansa

Urheiluhallien sinnikkäät puolustajat ovat saamassa torjuntavoiton Pirkkolan liikuntahallin tulevaisuuden yllä pitkään leijuneesta uhasta. Hallia on uhannut sen luontaiselle esiintymisalueelle hallitsemattomasti levinnyt metsäluonto, joka ollaan vihdoin saamassa kuriin.

kävelyteiden risteys tuuheiden kuusien alla, aurinko paistaa matalalta edestä tien suunnasta
Metsä leviää hallitsemattomasti.

”Pitkä kamppailuhan tämä on ollut, mutta enää ei ole epäilystäkään, etteikö se olisi kannattanut”, kyyneliin asti liikuttunut halliaktivisti Eero von Urban-Grün huokaa.

”Liikuntahallien elämän ja lisääntymismahdollisuuksien turvaaminen on ehkä hienointa mitä pienenä ihmisenä voin jättää jälkeeni tuleville sukupolville.”

Urheiluhallien kanta Suomessa lasketaan Liikunta- ja urheilukeskusten tutkimuslaitoksen (LUKE) viimeisimmän kanta-arvion mukaan vain joissakin tuhansissa yksilöissä. LUKE:n vanhemman tutkijan Raija Turbokeihään mukaan suurimman uhan kannan kasvulle muodostaa juuri metsien levittäytyminen liikuntahallien luontaisille esiintymispaikoille.

”Arviomme mukaan maamme luontainen hallikanta olisi ilman ongelmaluontoa jopa kahdeksan miljoonaa hallia”, Turbokeihäs sanoo.

Tapaus on herättänyt vahvoja tunteita monissa asianosaisissa. Hallin rakentamisesta vastaava yrittäjä Kalevi Masiina harmittelee viranomaisten hitautta asiassa.

”On ollut surullista katsoa sijoittajien kosteita silmiä, kun he ovat kyselleet, milloin halli oikein alkaa tuottaa rahaa.”

Helsingin Keskuspuistona tunnettu ongelmametsien esiintymä ei uhkaa vain Pirkkolan urheiluhallia. Eero von Urban-Grün nostaa esille selvityksen, jonka mukaan metsät peittävät alleen muun muassa kaupunkibulevardeja, raitiovaunulinjoja, viihtyisiä asuinkortteleita, hyviä vegaaniravintoloita ja uniikkia urbaania saunakulttuuria.

”Kaikkia edellä mainittuja esiintyy Suomessa vain Helsingissä, joten niiden esiintymisympäristöt on kiireesti kunnostettava”, von Urban-Grün vetoaa.

Teksti: Aimo Junttura, Satiiriämpäri 2021 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2021 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin! Voittaja ratkeaa Facebook-tykkäysten perusteella. Lue toki kaikki kilpailujutut!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.