Press "Enter" to skip to content

Aseet ja neuleet

Sananvapauden puolustaminen vei mennessään

Suomen kaikkien aikojen suurin oppositiopuolue on saanut uuden kannattajan. Poliittinen herääminen tapahtui sunnuntaina 11. elokuuta kello 19.52, kun orimattilalainen Veli-Matti Makkola avasi silmänsä nykymaailman menolle ja aloitti sananvapausharrastuksensa.

etusormi lyö tietokoneen näppäimistön n-kirjainta
Veli-Matti Makkola puolustaa sananvapautta läppärinsä ääressä lyönti kerrallaan.

“Näin lehdessä kuvan somalista, joka työnsi kaksosten rattaita. Vain muutamaa päivää aiemmin olin saanut tiedon, että naapurin pappa oli löydetty kuolleena kodistaan. Eipä häntä ollut vapun jälkeen näkynytkään, joten voitaneen olettaa kuoleman tapahtuneen suunnilleen samoihin aikoihin kuin niiden kaksosten syntymän”, Makkola selventää.

Elämän alku- ja päätepisteiden kohtaaminen niin lyhyellä aikavälillä sai hänet mietteliääksi.

“Siinähän kävi niin, että naapurin Einon tilalle syntyi tähän maahan peräti kaksi somalia. Tai en minä tiedä, ovatko he Suomessa asuvia tai somaleita, mutta saattavat kuvasta päätellen olla. Joka tapauksessa tämä on todiste juuri siitä, mistä maamme kaikkien aikojen suurimman oppositiopuolueen edustajat ovat puhuneet jo kauan. Väestö on vaihtumassa.”

“Asemani oli uhattuna”

Lihaa syövänä valkoisena heteromiehenä Makkola koki asemansa oletettujen somalikaksosten vuoksi uhatuksi ja päätti toimia. Ensimmäinen askel tuntui luontevalta ottaa sosiaalisessa mediassa.

“Tärkeintä on ensin luopua asioiden laaja-alaisesta pohdinnasta. Se johtaa helposti tilanteeseen, jossa voi vain todeta, ettei selvästi tunnistettavaa vihollista saati helppoja ratkaisuja ongelmiin ole. Parempi on valita yksityiskohdat, joista provosoidutaan, kuten esimerkiksi ihonväri, islam, seksuaalinen suuntautuminen ja niin edel…”

“Tai, no, siinä ne vaihtoehdot oikeastaan olivatkin. Sitten vain kirjoitetaan aina välittömät ensireaktiot sosiaaliseen mediaan kaikkien nähtäville, eikä vain jätetä niitä pyörimään oman pään sisään”, Makkola opastaa.

“Mielipiteen ilmaisua rajoitettiin heti”

Hypättyään aktiiviseksi sosiaalisen median kommentaattoriksi sunnuntaina Makkola sai jo heti maanantaina huomata, miten ankaraa sananvapauden rajoittaminen nykyään on. Sosiaalisen median käyttäjätilien poistaminen ja blokkaukset tulivat miehelle tutuiksi.

Pahimmillaan Makkolan sometilejä on suljettu alle puoli tuntia niiden avaamisen jälkeen.

“Kuvitelkaa nyt, olen käyttänyt sananvapauttani reilun viikon ja menettänyt sen seurauksena toistakymmentä sometiliä pelkästään Facebookissa. Enkä ole meikäläisten joukossa todellakaan ainoa, jolle näin on käynyt!”

“Ihan vertailun vuoksi voi miettiä, kuinka monen vihervassarin sometili on bannattu siksi, että se puhuttelee hinttiä hinttinä ja neekeriä neekerinä? Aivan, ei yhdenkään! Jos tämä ei ole syrjintää, niin mikä sitten!” Makkola kysyy.

“Jouduin jättämään autoharrastuksen”

Veli-Matti Makkola kuvailee elämänsä muuttuneen radikaalisti. Ennen vapaa-aika kului pitkälti pojan jokkisautoharrastuksen parissa, mutta nykyään viikot ja viikonloput täyttyvät pääasiassa vasta-argumenttien tehtailusta ja uusien käyttäjätunnusten kehittelystä suljettujen tilalle.

“Päivääkään en silti vaihtaisi pois. Vaikka onhan se kieltämättä raskasta olla jatkuvasti kaiken maailman matupatjojen perättömien rasismisyytösten kohteena”, Makkola huokaa.

Erityisen onnellinen mies on siitä, että on löytänyt vajaan viiden kuukauden päässä siintäville eläkepäivilleen järkevää ajanvietettä sosiaalisen median vaikuttajana. Hän pyrkii laajentamaan lähitulevaisuudessa vaikutusaluettaan isoimpien iltapäivälehtien kommenttipalstojen ja sanomalehtien suuntaan. Luetuimpien päivittäislehtien valloitus on tarkoitus aloittaa porrastetusti heti vuoden 2020 alussa ja tavoitteet ovat korkealla.

“Brysselissä tai eduskunnassa. Presidenttiehdokkuuteenkin pari kaveria eilen liikenneaseman aamukahvipöydässä kannusti.”

“Edistän sananvapautta”

“Sananvapauden asialla tässä ensisijaisesti ollaan. Sen saavuttamiseksi on tärkeintä saada kaikki ne, jotka ovat kanssani eri mieltä, pitämään turpansa kiinni”, Makkola kiteyttää.

Hän kuvaa harrastuksensa haastetta suureksi, muttei mahdottomaksi. Päättäväistä ja aikaansaavaa miestä on helppo uskoa, hänen tähänastiset saavutukset puhukoot puolestaan.

“On pöyristyttävää, että Suomen kaikkien aikojen suurin oppositiopuolue joutuu olemaan oppositiossa, vaikka johdamme gallup-äänestyksiä mennen tullen.”

“Tämän vuoksi pommitin pääministeri Rinnettä viitenä peräkkäisenä päivänä tasatunnein lähettämilläni sähköpostiviesteillä ja vaadin häneltä uusia vaaleja. Kyllä vain jääräpäinen ministerikin suostui lopulta katsomaan totuutta silmiin. Hän lähestyi minua avustajansa kautta ja on luvannut uudet vaalit heti vuoden 2023 keväällä!” Makkola tuulettaa.

Teksti: Marika Salonen, maakuntakirjeenvaihtaja

Edit klo 12.13: Saamiemme tietojen mukaan Makkolan Suomen kaikkien aikojen suurimmaksi kuvailema oppositiopuolue ei ole Suomen kaikkien aikojen suurin, mutta näin nämä asiat koetaan.Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.