Press "Enter" to skip to content

Talous

Forssalaiset riensivät tukemaan Sirkka-Liisa Anttilaa

Forssan torille kokoontuneet väkijoukot ovat päättäneet joukolla auttaa kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilaa (kesk.), joka joutuu eduskuntauransa päätyttyä kärvistelemään mitättömän eläkkeen turvin.

Miehen paljaassa kourassa 5 euron seteli ja kaksi kahden euron kolikkoa
Kuntouttavassa työtoiminnassa oleva Timo oli heti Sirkka-Liisa Anttilan vastoinkäymisistä kuultuaan valmis tarjoamaan tälle oman päiväpalkkansa hintaisen lounaan.

Tilanne eskaloitui eduskunnan päätettyä kansanedustajien uudesta eläkelaista viime maanantaina. Pitkän ja mahdollisesti katkonaisen uran tehneiden poliitikkojen kohdalla laki on ongelmallinen.

Koska eläke määräytyy kansanedustajauran 15 ensimmäisen tai viimeisen vuoden perusteella, voi käydä esimerkiksi niin, etteivät ministerivuodet mahdu mukaan siihen ajanjaksoon, jonka perusteella eläke lasketaan.

Auttamisen halu heräsi heti

“Kenenkään ei pidä joutua köyhyysloukkuun, kun työura päättyy”, painottaa torille rientänyt Timo Venäläinen.

Aktiivimallin myötä työllistynyt Venäläinen on luvannut laittaa päiväpalkkansa likoon ja tarjota Anttilalle paikallisessa pizzeriassa ilmaisen aterian, jahka tämän eläkepäivät koittavat. Venäläinen toivoo löytävänsä tempaukselleen yhteistyökumppanin, sillä yhdeksän euron suuruisella päivärahallaan hän ei kykene pizzan lisäksi kustantamaan Anttilalle enää ruokajuomaa.

“Enhän minä voi pelkkää hanavettä tarjota ihmiselle, joka on osaltaan vaikuttanut siihen, etten makaa kotisohvalla yhteiskunnan elättinä!” kiinteistöhuollon pestistä yt-neuvotteluiden myötä irtisanottu ja nykyään kiinteistöhuoltoon kuntouttavaan työtoimintaan sijoitettu Venäläinen toteaa.

Mikäli yhteistyökumppania ei löydy, mies aikoo äänestää jaloillaan ja kantaa rahansa Kartanonkadun toisella puolella sijaitsevaan hampurilaisbaariin.

“Joskus on vain pakko tuijottaa omaan napaan”

Vieressä seisova Tuija Simola harmittelee, että meni juuri eilen haaskaamaan virvoitusjuoman verran rahaa kirpputorilta löytämiinsä talvisaappaisiin. Simola on pahoillaan, että joutuu kiristämään kukkaron nyörejä myös tulevina kuukausina, sillä hänen on säästettävä rahaa kesän allergialääkearsenaaliin.

Venäläinen on silmin nähden harmistunut, mutta ymmärtää sairauseläkkeellä olevan kolmen lapsen yksinhuoltajan tilanteen.

“Joskus on vain pakko tuijottaa omaan napaan. Niinhän minä teen itsekin, kun olen rajannut auttamisbudjettini vain yhden päivän palkkaan”, Venäläinen summaa.

Simola nyökkää merkiksi yksimielisyydestä ja yhtyy välillä huutoihin, jossa vaaditaan Sirkka-Liisa Anttilalle nimikkopöytää Forssan Autokeitaalta.

“Meidän Sirkka-Liisahan on sen itse todennut, että Suomen kansaa vaivaa nykyään äärimmäinen itsekkyys. Ja nyt hän on itse joutumassa sen uhriksi. Kyllä esimerkiksi jonnekin vanhusten hoitoon rahaa riittää, mutta sitten, kun puhutaan yksittäisten ihmisten puuhatonneista, mennään heti jonkun budjettivajeen taakse piiloon. Jätetään ihminen kituuttamaan onnettomien roposten varassa” Simola suree.

Eikö supereläkkeeksikin kutsuttu, yli 5000 euron kuukausittainen summa sitten riitä elämiseen Forssassa?

“Saattaa ehkä riittääkin, mutta kyse on periaatteesta. Mitä iloa on siitä, että saa helvetisti rahaa, jos tietää, että olisi voinut olla mahdollisuus saada vielä enemmän?” Simola tiedustelee.

Teksti: Marika Salonen, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta muissa aviiseissa:
IL 6.3.2019: Kovaa kohtaloaan valittaneet Sirkka-Liisa Anttila, 75, ja Pertti Salolainen, 78, saavat eläkettä 5000–6000 e/kk
IL 18.3.2019: Eduskunnan puhemies Paula Risikko kommentoi sopeutumiseläkkeiden lakkaamista: ”Historiallinen päätös”Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.