Press "Enter" to skip to content

Talous

Lähes miljardin säästö: Bussit korvaavat ambulanssit

Suomen hallitus aloittaa pääkaupunkiseudulla kokeilun, jossa ambulanssit poistetaan ensihoitojärjestelmästä ja korvataan Helsingin Seudun Liikenteen vakiobussivuoroilla.

bussi 62 Vantaalla vuonna 2009
Jos sairauskohtauksensa ajoittaa oikein, hoitokuljetus ennättää pysäkille jopa nopeammin kuin ambulanssi.

Näin haetaan mittavia kustannussäästöjä sekä eliminoidaan sairaanhoitopiirejä rasittavat kiireettömät hätätilanteet, jotka hoituisivat terveyskeskuksissa kahden kuukauden päähän annettavilla lääkäriajoilla.

Sairaanhoitopiirin tai tulevan maakunnan asiakkaille eli potilaille uudistus ei juurikaan näy arjessa, vakuutetaan uudistuksen viestintäkilpailutuksen voittaneesta Helsinki Mob -mainostoimistosta.

“Ambulanssipalvelu on niin 90-lukua, ja se houkuttelee kaiken maailman luulosairaita soittelemaan laastarinlaittoapua”, luova johtaja Veeti S. Johnson kiteyttää.

”Tietenkin ennakointia tarvitaan. Jos aikoo saada sairauskohtauksen, kannattaa se ajoittaa esimerkiksi Meilahteen suuntaavan bussilinjan 18 reittiin ja pysäkkeihin sopivaksi.”

Johnsonin mukaan uudenlainen palvelu edellyttää asiakkaalta vain lämmintä pukeutumista, jotta hän jaksaa odottaa kyytiä lähimmällä pysäkillä, “ketään kun ei tulla enää hakemaan kotoa asti.”

Omatoimisuus ja itsehoito
tuottavat jakovaraa

Sote-uudistuksen johtaviin neuvonantajiin kuuluva talousylilääkäri Veikka Hurmerinta kannustaa asiakkaita aiempaa laajempaan omatoimisuuteen.

”Alle kirveen kokoisella teräaseella syntyneet viiltohaavat jokainen pystyy paketoimaan itse ja sydänkohtaukset voi rytmittää HSL:n reittioppaan aikataulutuksen mukaisesti. ”

Ambulanssit uudelleensijoitetaan puolustusvoimien käyttöön.

“Ensimmäinen lanssierä on toimitettu Katajanokan upseerikerholle ja myös Oulun Hönttämäen rykmentin majureille on varattu omat lanssit. Enemmän niitä vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa tarvitaan, kun heikkohappiset kuljetetaan loppuillasta asianmukaisesti jatkohoitoon,” Hurmerinta arvioi.

Alkuvaiheessa ambulanssiajossa on seitsemän pääkaupunkiseudun bussilinjaa. Näissä busseissa on lisävarusteena defibrillaattori ja ensiapu 1 -kurssin rippikoulussa suorittanut kuljettaja. Koska lanssibussi voi olla houkutteleva kohde sekakäyttäjärikollisille, aspiriinia vahvempaa lääkitystä ei niissä saa kuljettaa.

“Lanssibussin lisämaksu on 10 euroa, ja se hoituu kätevästi nettipalvelussa ennen kuljetusta. Matkan aikana ei saa huutaa tai oksentaa”, kertoo hankintamajuri Miisa Pekkala Lounais-Suomen tervetulopiiristä.

Veikka Hurmerinta korostaa, että yhteiskunta voi käyttää potilaiden omatoimisuuden ansiosta syntyneen jakovaran kaikkien hyödyksi.

Tavoitteena miljardin
euron säästöt

Lanssiuudistus tuo mukanaan noin miljardin euron vuosisäästön. Nämä säästöt on tarkoitus investoida uusiin Hornet-hävittäjiin. Niiden ohjaamoihin suunnitellaan asennettavan myös EKG- ja magneettikuvauslaitteet.

Puolustusvoimien Karjaan lennoston yliamiraali Keuko Rotvakka sanoo, että hänellä ei ole aavistustakaan, mitä lisälaitteilla on tarkoitus tehdä.

”Mielestäni hävittäjälentäjän moraalille sopisi paremminkin se, että ohjaamossa olisi kahvinkeitin”, hän sanoo.

Teksti: Helena Lummekivi, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittajaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.