Press "Enter" to skip to content

Aseet ja neuleet

Oletko aina viettänyt itsenäisyyspäivää väärin? – Katso sisäministeriön uudet ohjeet

Sisäministeriö on antanut asetuksen itsenäisyyspäivän viettämisestä kotioloissa sekä siihen liittyvät toimintaohjeet rauhan aikana.

siniristilippu liehuu sinistä taivasta vasten
Ohjeistus koskee sekä lipputangollisia että lipputangottomia koteja.

Asetuksen mukaan Linnan juhlia voidaan seurata seisallaan, sohvalla istuen tai maaten. Terveysviranomaiset suosittelevät kuitenkin kevyttä hölkkää olohuoneessa tai kotikatsomon ja juomapisteen välisellä esteettömällä alueella.

Pukeutumisessa voi noudattaa vapaata linjaa. Laamapaita ja miehillä pitkät alushousut ovat asukokonaisuuden kivijalka. Nykyisin on luvallista yhdistellä vapaasti eri ruumiinosia peittäviä vaatekertoja niin, että esimerkiksi rintakehän ympärillä on tiukka vinyylineule, niska-hartiaseudulla lampaanvilla-tupasvillasekoite ja alavartalossa tarvittaessa väljähkö ilmastointiläpillä koristeltu tuulihousuratkaisu. 

Alaraajat voidaan vaatettaa vaikkapa rusehtaviin, kippurakärkisiin luomulapikkaisiin. Päähine on miehillä lippalakki, naisilla vilttihattu. 

Huomioi turvallisuus

Erityisesti on huolehdittava ruokakunnan tai muun kotitalouden kyberturvallisuudesta. Hyvissä ajoin ennen katseluun ryhtymistä on syytä sulkea puhelimet, nettiyhteydet sekä liesituuletin. Ovet on lukittava ja ilmanvaihtokanavat tukittava. WC:n toimivuus ja pesukoneen takaiskuventtiili on syytä tarkistaa.

Mikäli puolilta päivin on katseltu yhdeksättätoista kertaa Edvin Laineen Tuntematon sotilas, on pölypalojen ehkäisemiseksi etenkin vanhemman television syytä antaa kunnolla jäähtyä ennen tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton alkua.

Muista juoma- ja syömätavat

Alkoholia tulee käyttää hillitysti. Mikäänlaista julkisille paikoille ja Linnan juhlien jatkoille kuuluvaa örveltämistä ei suositella. 

Juomaksi kannustetaan valitsemaan olutta tai lonkerotyyppisiä sekoitteita tai piimää. Tisleitä on syytä välttää. Kirkkaita snapseja ja reipasta laulua suositellaan hapantuotteiden yhteydessä.

Napostelemista varten varataan reilusti lipeäkalaa, hapankaalia, hapansilakoita ja karjalanpaistia. Kiireiseen menoon tarjolle asetetaan nakit ja muusi, nakit ja perunasalaatti tai pakastepizza, mielellään lämmitettynä.

Pidä keskustelu tasokkaana

Kielenkäytössä tulee noudattaa kohtuutta ja tasapuolisuutta. Seuraavat maakuntien televisiovastaanottimien ääreltä kootut lausahdukset ovat pelkästään esimerkkiluonteisia ja niistä tuleekin ottaa mallia vain viitteellisesti:

1. Tyylikäs pari!
2. Tulkaa katsomaan tuota ilmestystä!
3. Olisi nyt vähän voinut kysyä joltain normaalilta!
4. Tuolla ei ole ihan kaikki lampaat enää karsinassa!
5. Ei varmaan olisi ollut ainakaan rahasta kiinni uuden frakin hankkiminen!
6. Mitä meidän naapuri tekee tuolla?
7. Kyllä vähän voisi ajatella katsojiakin!
8. Menisi nyt jo pois tuosta kameran edestä!
9. Mitähän kakkoselta tulisi?
10. Ai jaa Joulukalenteri – no lapset voi katsoa sen pädistä.

Voimasanoja on syytä välttää. Alatyyliset ilmaisut kielletään. Lausahduksia on syytä taltioida eri murteilla seuraaville sukupolville kirjoittamalla niitä sinikantiseen vihkoon, koska Twitterit ja Facebookit ovat katoavaisia.

Sisäministeriön asetus astuu voimaan taannehtivasti sote- ja maakuntauudistusta seuraavan vuoden alusta lukien.

Teksti: Tapio Hämäläinen, maakuntakirjeenvaihtaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.