Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri

Suomi voitti Euroviisut

mies kulkee torilla Suomen lippu olallaan, takana väkijoukkoa
Riemuitseva väkijoukko ryhtyi tapaamaan torilla heti kun Suomen voitto kävi selväksi.

Aiempien vuosien tapaan Suomi on voittanut Eurovision laulukilpailun. Tällä kertaa ykkössija saatiin runsaat kolme päivää ennen kisan finaalia. Asia käy ilmi lukuisten mediatalojen uutisoinnista.

Maamme voitti laulukilpailun eilisiltana pääsemällä semifinaalista finaaliin. Suomea edustanut Saara Aalto oli selvästi kilpailun paras, kaunein, iloisin, persoonallisin ja oivallisimmin vetänyt artisti. Monien puolueettomien havaintojen mukaan usea semifinaalin yleisön edustaja taputti hänelle.

Täpärimmällä Suomen euroviisuvoitto oli vuonna 1977, jolloin voitto kävi selväksi vasta finaalin lauluosuuksien jälkeen, kun ensimmäisenä pisteitä jakanut Irlanti antoi Suomen Ami Aspelundille täydet 12 pistettä.

Harva suomalainen euroviisuasiantuntija on vieläkään toipunut tuosta voitosta.

“Pahimmat traumat jätti se, että synnyin vasta kaksikymmentä vuotta myöhemmin, joten en voinut seurata lähetystä suorana. Ja kun videonauhurit olivat vielä 1970-luvulla tosi kalliita, niin vanhemmillani ei ollut lapsuudessani edes kisan videotallennetta”, kertoo euroviisuasiantuntija Emmi Kokkokumpu, 21.

Myös Lordin euroviisuvoitto jätti traumoja. Esimerkiksi Yleisradion virallinen viisukanava Radio Suomi joutuu pidättäytymään Lordin musiikin soittamisesta, koska se edustaa eri tyyliä kuin kanavan yleisöprofiilin mukainen soittolista.

“Kyllä pitäisi Juha Tapion tai Hectorin levyttää Lordin koko tuotanto, niin saataisiin tämäkin euroviisuvoittaja kuulumaan meidän navetan radiosta”, arvioi pukkilalainen euroviisuasiantuntija Niko Mäkelänperttilä, 32.

Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin vuonna 1956. Suomi osallistui laulukilpailuun ensimmäisen kerran vuonna 1961, jolloin Laila Kinnunen voitti sen kappaleella Valoa ikkunassa. 1960-luvun merkittävin suomalainen euroviisutähti oli kuitenkin Katri-Helena, joka voitti kisan vuonna 1965 ilman että asiantuntijaraati edes päästi häntä osallistumaan siihen.

Lue Uutissirkuksesta myös:
30.1.2017: Epäily: Donald Trump manipuloi Suomen euroviisumenestystä

Katso ja kuuntele euroviisuvoittajia Youtubesta:
Laila Kinnunen: Valoa ikkunassa (Tekijät Eino Hurme – Jaakko Salo – Sauvo Puhtila)
Katri Helena: Minne tuuli kuljettaa (Toivo Kärki – Jörgen Petersen – Juha Vainio)
Ami Aspelund: Lapponia (Aarno Raninen – Monica Aspelund)
Lordi: Hard Rock Hallelujah (Lordi)

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.