Jo yhden varusmiehen siirtyminen aliupseerikouluun voi parantaa tuvan sisäilman laatua erityisesti hernekeittopäivinä, arvioi asiaan perehtynyt reservin jääkäri.

Viime kesäkuussa kotiutunut jääkäri Petteri Senjanen tarkkaili Säkylän Huovinrinteessä sijaitsevan tuvan sisäilmaa useiden kuukausien ajan viime talvena ja keväänä. Hänen havaintojensa mukaan tuvassa pystyi hengittämään nenän kautta heti kun yläpetillä punkannut varusmiestoveri oli saanut komennuksen aliupseerikouluun.
“Saman asian panivat merkille muutkin miehistöön jääneet tupakaverini.”
Pahimmillaan sisäilmaongelmat olivat Senjasen mukaan hernekeittopäivien jälkeisinä öinä ja sellaisten iltalomien päätyttyä, jolloin varusmies oli syönyt valkosipulia ja herkkusieniä sisältänyttä pizzaa.
“Hajut olivat välillä niin rajuja, että ne peittivät jopa rakennuksen anturan kosteusvaurioista nousseen tuoksun.”
Senjasen havaintojen mukaan myös sukkien ja alushousujen säännöllinen vaihtaminen auttaa parantamaan varuskuntien sisäilman laatua.
“Varsinkin alokasaikana kantahenkilökunta tuntuu panttaavan pyykinvaihtopäiviä, vaikka se olisi hyvin yksinkertainen tie juurruttaa miehiin kykyä erottaa puhdas ja likainen vaate toisistaan. Puhun miehistä, sillä panin merkille, että naisten tuvassa ilma oli koko ajan laadukkaampaa.”
Useimpien varuskuntien sisäilmaongelmia on jo vuosia pyritty peittelemään keinotekoisilla aromeilla kuten runsaalla aseöljyn kanssa lutraamisella.
Raikkaita tuulahduksia muissakin aviiseissa:
TS 8.10.2013: Varuskunnissa pahoja sisäilmaongelmia