Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Raamattuvyöhykkeelle tyypillisen linnun pesä löytyi Porista

Kylillä puhutaan, että banaanikotka on aloittanut pesinnän Räme-Porissa, kertoo maakuntakirjeenvaihtajamme.

Keltaisia pääsiäistipun näköisiä lintuja suklaamunien kanssa pesässään
Lajin pesintä Lampaluodon Tyltyssä varmistui, kun riistakameraan tallentui banaanikotkan munapesä kiirastorstaina iltapäivällä. Laji on tiettävästi pesinyt Suomessa joka Jeesuksen kevät. (Kuva: Kustaa Juntin kotialbumi)

Ensimmäinen vihje mahdollisesta pesinnästä saatiin, kun kuukausi sitten parvi banaanikotkia pelmahti lähiseudun kaupan hyllylle. Pian kuultiin myös lajin tunnusomaista soidinääntä ja kyläläiset olivat havainneet kuusi banaanikotkaa saalistamassa paikallisen hippikommuunin kasvattamassa banaanitaimikossa.

Pääsiäislintuihin kuuluva banaanikotka (Musaquila codorniu) on helppo tunnistaa. Se on noin kolmen sentin korkuinen kirkkaankeltainen siivetön lintu, jolla on kirkkaanpunaiset jalat ja nokka. Nimensä mukaisesti se saalistaa ravinnokseen eläviä banaaneja.

Banaanikotka on harvinainen suuren osan vuotta. Pääsiäisen paikkeilla se kuitenkin ilmestyy olohuoneisiin, kannan ollessa runsas myös keittiöissä ja muissa sisätiloissa.

Banaanikotkien alkuperästä on monta näkemystä. Joidenkin havaintojen mukaan ne talvehtivat hiidenkirnuissa ja heräävät naftaliinista kevätpäiväntasauksen aikaan. Toisaalta on viitteitä siitä, että banaanikotkia saapuisi meille keväisten föhr-tuulien mukana Komutiasta.

Banaanikotka on kosmopoliitti laji, jonka esiintyminen noudattelee olohuoneiden levinneisyyttä. Huippupetona banaanikotkalla ei ole juuri luontaisia vihollisia Suomen leveysasteilla.

Suklaasuiset munarosvot kuitenkin verottavat rankasti lajin pesiä: lähes kaikki pesintäyritykset epäonnistuvat, ja banaanikotkat katoavat asunnoista muutamassa viikossa.

Teksti: Kustaa Juntti, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta enemmän:
Banaanikotkatutkimuksen seura ry.

Uutissirkus ei kuulu samaan konserniin mainitun seuran kanssa, mutta päätoimittajamme arvelee, että tekstin kirjoittanut maakuntakirjeenvaihtajamme saattaa siihen hyvinkin kuulua. [EDIT 30.3. klo 20.54: Kustaa Juntti vahvistaa, että päätoimittaja on tapansa mukaan arvelussaan täysin väärässä.]

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.