Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Raju paljastus ravistelee mediaa: Useat päätoimittajat käyttäytyivät bileissä asiallisesti

Kohuvyyhdessä on epäiltynä kymmeniä päätoimittajia.

henkilö juo pullosta vettä auringonlaskua vasten
Kuva: Friedrich Frühling / Pixabay

”Heidän käytöksensä on pitkään ollut julkinen salaisuus”, sanoo asiasta vastikään jättiselvityksen laatimisen aloittanut mediatieteen emeritusdosentti Kaarlo Söderstreng.

Takavuosina mediatalot noudattivat vanhoja perinteitään. Heti kun seuraavan päivän lehti oli melkein puoliksi valmis, toimittajat, päälliköt mukaan lukien, siirtyivät kadun toisella puolella sijainneeseen pubiin ja hilluivat siellä toinen toisensa syliin hakeutuen aamuyöhön asti.

“Nuo ajat ovat historiaa. Nykyään kaikki lähtevät työpäivän jälkeen kotiin. Iltalenkki koiran kanssa on hurjinta, mitä voi tapahtua”, Söderstreng valottaa selvitystyönsä väliaikatietoja.

Taustalla juorulehden
kovat väitteet

Selvityksen Söderstrengiltä tilannut mediakonserni omistaa puolet Suomen lehdistä, jotka kaikki julkaisevat samoja juttuja.

Konserni halusi tutkia tapahtumat perinpohjaisesti sen jälkeen kun juorulehti julkaisi kohuväitteen, jonka mukaan eräs päätoimittaja olisi käyttäytynyt firman pikkujouluissa täysin asiallisesti.

“Tiedetään tapaus, että vissyä nautiskellut päätoimittaja on bileissä tarjonnut tuolin naispuoliselle alaiselleen. Eräs toinen päätoimittaja taas ei langennut viehättävän naistoimittajan virittämään ansaan”, Söderstreng valottaa.

“Yritin kevyesti halata pidettyä päätoimittajaamme ystävyyden osoituksena. Hän torjui eleeni todeten, että hänellä on kotona vaimo ja pieni lapsi. Alkoholilla ei ollut osuutta asiaan. Päätoimittaja oli täysin selvin päin”, kertoo naisoletettu toimittaja, joka ei halua nimeään julkisuuteen asian arkaluonteisuuden takia.

Päällikkö ei lämmennyt
alaisensa ystävällisyydelle

Media-alalla juorutaan useammastakin päätoimittajasta, joka ei aivan täydestä sydämestään ole vastannut etenkään määräaikaisten alaistensa ystävällisyyden ja kiitollisuuden osoituksiin.

“Pomo tyytyi vain kättelemään ja kiittämään minua hyvästä työstä. Aiemmin olen kohdannut päälliköitä, joiden kanssa on menty ammatillisessa keskustelussa hieman syvemmälle. Näiden keskustelujen tuloksena olen edennyt urallani”, kertoo monivuotinen kesätoimittaja, joka hänkään ei halua nimeään julkisuuteen.

Päihtymättömänä autoileminen on kuohuttanut päätoimittajien ympärillä vellonutta keskustelua. Läpi yön baarissa vissyn voimalla karaokea laulaneen päätoimittajan huhutaan lähteneen aamuyöllä ajoon firman parkkihallista. Vahtimestarit totesivat, että päätoimittaja oli vesiselvä, vetivät kättä lippaan ja avasivat parkkihallin ovet.

”Tapaus on ennen kuulumaton. Päätoimittaja ehti jättää eroilmoituksen ennen erottamista”, Söderstreng kuvailee.

Päätoimittaja jopa
kieltäytyi tanssimasta

Paljon kohua on herättänyt sekin tapaus, kun päätoimittaja kieltäytyi tanssimasta bileissä, vaikka kännykkäkamerat lauloivat kuumana. Kukaan ei saanut talteen kohuvideota eikä some päässyt toteuttamaan yhteiskunnallista velvoitettaan vallan vahtikoirien toiminnan valvojana.

Alustavat tiedot päätoimittajien asiallisesta käyttäytymisestä ovat Söderstrengin mukaan sen verran rankkoja, että media-alan vastuuhenkilöiden vaihtoviikot ovat väistämättä edessä.

Suomen pää- ja päällikkötoimittajien keskusliitto harkitsee rikosilmoituksen tekemistä useasta edellä esille tulleesta väitteestä. Myös Alko ja maamme keskeiset panimot ovat huolissaan alalle pesiytyneestä uudesta kulttuurista.

Uutissirkuksen päätoimittajaa ei onnistuttu tavoittamaan kommentteja varten, koska hän oli vetäytynyt piileskelemään keskihelsinkiläisen ravitsemusliikkeen pöydän alle vesipullonsa kanssa.

Teksti: Panu-Mika Meriläinen, maakuntakirjeenvaihtaja, Töölö

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.