Press "Enter" to skip to content

Politiikka

Presidentti jyrähti: ”Suomi päättää itse, hakeeko se Kultapossukerhon jäsenyyttä”

Tasavallan presidentti on pitänyt jokavuotisen tammikuun 20. päivän puheensa. Tällä kertaa viesti oli harvinaisen yksiselitteinen, suorastaan uhitteleva: mikäli Suomi haluaa liittyä Kultapossukerhoon, millään ulkopoliittisella instanssilla kuten eräällä naapurimaallamme ei ole asiassa sananvaltaa.

Varusmies nukkuu panssariajoneuvon konepellillä
Kultapossukerholla on monia jäsenetuja. Arkistokuvamme liittyy tapaukseen.

”Jos Suomi haluaa, niin Suomi liittyy Kultapossukerhoon. Suomi on aikuinen valtio ja tekee niin kuin itse parhaaksi katsoo. Jos asia on jollekin ongelma, Suomi saattaa liittyä ihan vain kiusallaan.”

Teemoista presidentti korosti erityisesti perinpohjaisen kansalaiskeskustelun merkitystä.

”Keskustelulle ja erilaisille mielipiteille on avoimessa yhteiskunnassa aina tilaa. Paitsi kun puhutaan Kultapossukerhon jäsenyydestä. Siinä Suomi tekee niin kuin huvittaa, keskusteltiin tai ei.”

Presidentti viittasi puheessaan useasti Frans Emil Sillanpäähän.

”Presidentin kansliassa huhutaan, että hänkin oli Kultapossukerhon jäsen. Ja myös ainoa kirjallisuuden Nobelin voittanut suomalainen. Sattumaako? Olen ehkä vanhanaikainen, mutta minä en usko sattumaan tämän sorttisissa asioissa.”

Jari Sillanpääkään ei jäänyt mainitsematta.

”Jarin biografia oli vuonna 2016 hetken aikaa Suomen myydyin tietokirja. Näkisin, että se kertoo tämän kansakunnan tiedollisista kyvyistä kaiken olennaisen.”

Mahdollisen jäsenyyden ympärillä liikkuva keskustelu on ajankohtainen, sillä globaalilla tasolla on havaittu, ettei maailmanpoliittinen tilanne ole niin stabiili kuin vielä jokunen vuosi sitten.

Liittyminen Kultapossukerhoon saattaisi viedä ikävät ajatukset kätevästi muualle ja tuoda rintaan lämpimän ja pörröisen hyvänolontunteen. Mutta onko jäsenyys ainoa mahdollinen vaihtoehto? Esimerkiksi ruotsalaiset larppaajat ovat hiljattain siirtäneet joukkojaan Gotlantiin ja kalistelleet puumiekkojaan määrätietoisesti idän suuntaan. Pitäisikö Suomen matkia tässäkin asiassa Ruotsia?

Pitäisikö larppaajat ainakin karkottaa Ahvenanmaalle? Niin tai näin, pessimistisimmät puhuvat jo kylmän sodan paluusta. Kuten presidentti muistuttaa, Eurooppa ei voi jähmettyä passiivisuuden tilaan.

Tuorein mielipidemittaus onneksi viittaa siihen, että suomalaiset ovat löytäneet asiassa yhteisen sävelen. Vain neljä prosenttia vastanneista oli nimittäin sitä mieltä, että Suomen tulisi hakea Kultapossukerhon jäsenyyttä niin pian kuin mahdollista. Jäsenyyteen liittyykin paljon avonaisia kysymyksiä, joista eräs oleellisimmista kytkeytyy sen ympärille, että Kultapossukerho lakkautettiin vuonna 2003 ja nyt on vuosi 2022.

Presidentti vastaa kuitenkin kiusalliseen ongelmaan ytimekkäästi puheensa loppukaneetin avulla:

“Aika, mitä se on? Ei semmoista ole. Näin totesi kerran viisas mies – jompikumpi Sillanpäistä, ellen erehdy. Suomi tekee niin kuin itse haluaa, eikä ajalta kysytä mitään.”

Teksti: Armas J. Olavi

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.