Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Byrokratia ehdolla maailmanperintökohteeksi

Suomalainen byrokratia on vahva ehdokas YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon aineettoman maailmanperinnön luetteloon.

syyssäähän lämpimästi pukeutuneita ihmisiä jonossa
Arkistokuvassamme kansa jonottaa täyttämään ilmaisia lomakkeita.

Maamme asemaa listalla uhkaavat ainoastaan italialainen, espanjalainen, ranskalainen ja venäläinen byrokratia.

“Suomessa on kuitenkin yhdistetty bysanttilaiseen byrokratiaperinteeseen kaikkein luovimmin henkilökunnan järkähtämättömyys, naapurivalvonta ja tietotekniikka”, arvioi YK:n maailmanperintöasiain komitean välimietintötoimikunnan erityisattasea Ursula van Control.

Erityisen innostunut van Control on aluehallintovirastojen koronatoimista, Digi- ja väestötietoviraston asiointiruuhkasta sekä Helsingin kaupungin terveysviraston takaisinsoittopalvelusta, joka kesän kuluessa katosi monilta terveysasemilta kokonaan. Hän ihailee myös maahanmuuttovirastoa.

“Missäpä muualla kuin Migrissä oletettaisiin maahanmuuttajien hoitavan tuosta vaan asiansa netissä. Ja kirsikkana kakun päällä ihmisiä ohjataan toiselle puolelle maata vain vilauttamaan passiaan virkailijalle”, van Control mainitsee.

“Tällaisia asioita on ilo viedä maailmanperintöluetteloon. Olette ottaneet hienosti oppia edellisestä hakukierroksesta.”

Aiemmin maailmanperintökandidaatteja ovat olleet teekkarilakin tupsu, yliopistouudistus, Kiky-loikka ja Paavo Väyrynen.

Byrokratianäyttely
tiivistää pitkän perinteen

Tiedekeskus Heurekassa piakkoin avattava suomalais-ugrilaisen byrokratian näyttely havainnollistaa asioiden samankaltaisuutta ennen ja nyt.

“Olemme panostaneet interaktiivisuuteen”, kertoo vs. museoamanuenssi Leena Tjänsteman.

“Näyttelykierroksen alussa jokaisen vieraan tulee täyttää sisäänpääsyanomuslomake joko sähköisesti tai siveltimellä pergamentille. Sähköiset lomakkeet on suunniteltu siten, että niitä ei voi täyttää, tallentaa, tulostaa tai lähettää puhelimella tai tietokoneella.”

Yksi näyttelyesine saanee joka ainoan kävijän hiljaiseksi. Kyseessä on hallintoalamaisten kyynelillä ääriaan myöten täytetty kylpytynnyri.

“Siinä voi kylpeä tasatunnein”, Tjänsteman kertoo.

Museokaupan hittituotteiksi povataan pehmopaperille painettuja lomakkeita.

“Toimeentulotukihakemus ja opintotukihakemus lienevät suosituimmat”, Tjänsteman selittää innoissaan.

Myös 2800-sivuinen tietoteos “Sote-uudistuksen käänteet ja maakuntahallinto” on osoittautunut ennakkomyynnin menestykseksi.

Heurekan byrokratianäyttely avautuu heti kun tarvittavat luvat saadaan kuntoon. Kokonaisuutena suomalais-tsaristisesta virkavallasta odotetaan maallemme verratonta matkailunähtävyyttä ja vientituotetta.

Teksti: Keijo Kettu, maakuntakirjeenvaihtajaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.