Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Kyttäysharrastus vie mennessään

Aki Hietaperä, 54, on omistautunut harrastukselleen yli puolen vuosisadan ajan. Hän kritisoi voimakkaasti yhteiskuntaa, joka ei vieläkään osaa arvostaa hänen pyyteettömiä puuhiaan.

kiikarit vasemmassa kädessä
Yhteiskunta ei ole tukenut Hietaperää edes hänen laitteistonsa hankinnassa.

“Kiinnostukseni aiheeseen heräsi päiväkodissa, kun me kerran askarreltiin ja käpyyn piti liimata neljä hammastikkua”, Hietaperä muistaa.

“Petri ja Sari liimasivat kuitenkin viisi ja puoli. Sanoin siitä heti lastentarhanopettajalle, mutta jostain syystä hän ei ottanut väärin toimineita lapsia puhutteluun eikä edes antanut minun katkaista heidän ylimääräisiä tikkujaan.”

Koulu ja armeija
kehittivät tarkkailukykyä

Koulussa, rippikoulussa ja aliupseerikoulussa Hietaperän kyky tarkkailla ympäristöään vahvistui entisestään. Ensimmäisessä vuokra-asunnossaan hän kykeni jo havaitsemaan tietyt asiat jopa kahden väliseinän läpi.

“Eräs naapurini käytti astianpesukoneessaan aina talon maksamaa lämmintä vettä. Sen pystyi kuulemaan vesijohdon kohinan soundista. Lämminvesiputkessa on enemmän diskanttia. Taloyhtiön ohjeissa kuitenkin sanotaan aivan selvästi, että astianpesukone tulee liittää kylmävesijohtoon.”

Hietaperä sanoo, että vuokranantaja ei arvostanut hänen kertomustaan tai ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin vesirikkeen johdosta.

“Eikä silloinkaan, kun havaitsin, että uusi naapurini tuli puistelemaan mattoja kello 15.55, vaikka yhtiö ohjeisti arki-iltapäivien tomutusajaksi kello 16 – 19. Minulle tuli siinä melkein stressi, koska koin, että minun täytyy kiiruhtaa omien mattojeni kanssa pois naapurin tieltä.”

mattojen tomutusajat mattotelineeseen kiinnitetyssä kyltissä: ma-pe klo 8-12 ja 16-19 sekä la ja aattoina 9-12
Hietaperää pöyristitti taloyhtiön leväperäisyys. Vaikka selkeät ohjeet oli annettu, niiden noudattamista ei valvottu.

Ei olekaan ihme, että Hietaperä osti oman asunnon ja muutti toisaalle heti kun oli saanut ensimmäisen vakituisen työpaikkansa. Ensiasunnosta piti kuitenkin luopua, koska hän koki tulleensa savustetuksi pois töistään ja joutui etsimään uutta uraa toiselta paikkakunnalta. Syynä oli jälleen hänen tarkkuutensa.

“Sisäisen postin kuorissa luki selvästi, että niitä ei saa nitoa. Ja siitä huolimatta naapurihuoneessa työskennellyt kollega niittasi ainkin joka toisen lähettämänsä kuoren kiinni”, Hietaperä kertoo.

“Rupesin tarkkailemaan kollegan toimia, kun kohtasimme toimistotarvikevaraston ovella eräänä iltana kun kun minä olin ottanut pahvilaatikkoon 35 kuulakärkikynää, 17 liimapuikkoa ja neljä riisiä kopiokonepaperia. Kävi ilmi, että hän oli jälleen kerran hakemassa varastosta niittejä.”

Piittaamattomuus johti
työuupumukseen?

Tärkeimpänä saavutuksenaan Hietaperä pitää sitä, että onnistui havahduttamaan seuraavan työpaikkansa lounasruokalan emännän taloudellisiin väärinkäytöksiin.

“Uudessa työpaikassa huomasin ensimmäisenä työpäivänäni, että kollegani otti lounaskahvin kanssa kaksi keksiä. Kaksi, vaikka yleinen käytäntö oli, että otetaan yksi. Aloin säännöllisesti syödä samaan aikaan kuin hän, ja voitteko arvatakaan mitä minä havaitsin”, Hietaperä kysyy ja näyttää paksua muistikirjaansa, johon hän on kirjannut havaintojaan koko uransa ajan.

“Työtoveri otti joka ainoa päivä kaksi keksiä. Jotta olisin voinut olla asiasta täysin varma ja sulkea pois mahdolliset omat laskuvirheeni, pidin tilannetta silmällä riittävän pitkään eli 22 vuotta. Sitten siirsin muistikirjani havainnot excel-taulukkoon. Siitä näkyi selvästi, että kun työtoverini otti kaksi keksiä, siitä tuli vuoden 2017 loppuun mennessä 8 800 ylimääräistä keksiä.”

“Printtasin taulukon ruokalan emäntää varten A3-koossa. Ja arvatkaa mitä hän teki?”

“Eipä tuolla ole mitään väliä, kyllä se tasan menee. Jotkut ottavat kaksi keksiä ja jotkut toiset eivät taas koskaan ota yhtään”, emäntä oli Hietaperän mukaan todennut.

Emännän piittaamaton käytös lienee laukaissut Aki Hietaperän työuupumuksen. Tällä hetkellä mies makaa toimintakyvyttömänä kotonaan, mutta omien sanojensa hän toipuu hyvää vauhtia.

“Kotiavustajani toimintaa olen jo alkanut kirjata kännykkäsovellukseen, jonka sain koodatuksi aivan itse, kun kerrankin oli kunnolla aikaa. Ainakin kahtena päivänä avustaja on saapunut minuutin myöhässä”, Hietaperä sanoo.

“Lisäksi lainsäädäntöä pari viikkoa tutkittuani olen ollut ymmärtävinäni, että minulla ei pitäisi olla minkäänlaista oikeutta kotiavustajan käyttöön. Olen jo kirjoittanut asiasta valituksen kaupungille.”

Haluatko sinäkin kirjoittaa meille teemasta “Rakkain harrastukseni?” Tee se heti Uutissirkuksen juttulomakkeella! Tyylilajimme on satiiri, joten toivomme kirjoitukseltasi satiirista tai ainakin humoristista käsittelytapaa. Kirjoita jutun viimeiseen virkkeeseen myös lääkityksesi. Jatka juttulomakkeeseemme!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.