Press "Enter" to skip to content

Aseet ja neuleet , Kotimaa

Suomen armeijan lyhenteet parantavat Twitter-valmiutta

Puolustusvoimain vuonna 2005 vahvistamista lyhenteistä pisin on vain kahdeksankirjaiminen. Jatkosotaa vaikeuttivat jopa 13-merkkiset lyhenteet.

Pääesikunnan kybersotayksikön lyhenneosaston tähtäimessä on Twitter-sodankäynnin tehostaminen muiden muassa Äteritsiputeritsipuolilautatsijängän suunnalla.

Lyhenteet tehostavat sodankäynnin osumatarkkuutta erityisesti Twitterissä, koska sen viesteihin mahtuu vain 140 merkkiä.

Nykyisin maanpuolustuskäytössä olevista lyhenteistä suurin osa sisältää kahdesta viiteen merkkiä. Kahdeksankirjaiminen lyhenne löytyy sanaparista “merivoimien komentaja”, joka lyhennetään muotoon MERIVKOM.

Vielä jatkosodan aikana armeijan käyttämät lyhenteet saattoivat olla jopa 12-13-merkkisiä. Esimerkiksi Suur-Saimaan suojeluskuntapiiri lyhennettiin muotoon Suur.Sai.skp. ja rautatieilmatorjuntapatteri muotoon Raut.It.Ptri.

Uutissirkuksen saamien tietojen mukaan pääesikunta pohtii parhaillaan myös lyhenteiden luomista kaikille suomalaisille paikannimille. Huutavimmin lyhennettä kaipaisi Savukoskella sijaitseva Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä, jonka nimen mainitseminen jättää taistelijan Twitter-viestiin tilaa vain 105 merkkiä.

Bit.ly:n avulla lyhennettyjä linkkejä uusiin ja vanhoihin sotilaslyhenteisiin:
Mil.fi: Sotilasmerkit ja -lyhenteet (PDF) http://bit.ly/104fC2O
Arkisto.fi: Sotilaslyhenteitä (Sota-arkiston PDF) http://bit.ly/104fLmO

Kybersota ja -rauha puhuttavat muissakin aviiseissa:
HS 18.1.2013: Verkkohyökkääminen nosti kärhämänTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.