
Tuore rehtori on parissa viikossa myrkyttänyt täysin uusmaalaisen yläkoulun ilmapiirin. Hän on esimerkiksi yrittänyt väkisin jakaa opettajien työtaakan tasan.
Kesällä virkaansa astunut rehtori tyrmistytti alaisensa heti syksyn ensimmäisenä työpäivänä. Hän oli tehnyt listan kaikista opetuksen ulkopuolisista tehtävistä ja ehdotti niiden jyvittämisestä tasapuolisesti koko henkilökunnalle.
Rehtori pyrki näin heittämään romukoppaan koulussaan läpi koko sen historian noudatetun käytännön, jonka mukaan määräaikaisista tuntiopettajista nuorimmat ottavat hoitaakseen kaikki erityisjärjestelyjä ja lisätyötä vaativat projektit, neuvottelut sekä toimintapäivät ja hoitavat niitä niin monta vuotta kuin heidän määräaikaisuuksiaan uusitaan.
Rehtori piinasi koulun vakinaista henkilökuntaa
“Minä olen ollut tässä koulussa 27 vuotta eikä kukaan koskaan ole vaatinut minulta tällaista! Ei voi olla niin, että Minä joutuisin tekemään jotain muuta kuin omat oppituntini”, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Jaana, 53, sanoo.
Vakinaisesta henkilökunnastaan rehtori otti silmätikukseen myös miespuolisen liikunnanopettajan, jota hän yritti saada mukaan oppilashuoltotyöryhmään.
“Minä teen jo nyt erittäin vastuullista työtä nuorten kanssa lähes 23 tuntia viikossa”, kuulantyöntöpaikalta tavoitettu liikunnanopettaja Ari-Pekka, 47, toteaa.
“Olisi melkomoinen taakka, jos joutuisin joka toinen viikko poistumaan urheilukeskuksestamme koululle jonkin lisäpuuhan vuoksi. Siitä tulisi matkaakin lähes 750 metriä suuntaansa.”
Vanhimmat opettajat auttoivat sovitteluratkaisuun
Koulun tilanne kriisiytyi rehtorin toimien vuoksi muutamissa päivissä niin pahaksi, että osa opettajista kieltäytyi opettajainhuoneessa juomasta heille valmiiksi keitettyä kahvia.
Rehtori oli hahmotellut, kuinka paljon työtunteja erilaisiin tehtäviin kuluisi koko lukuvuoden aikana. Lisätöiden työnjakoa puitiin koulun käynnistyttyä vielä ylimääräisessä opettajankokouksessa. Koulun virkaiältään vanhimmat opettajat tekivät lopulta sovitteluratkaisun, jotta kokous olisi saatu päätymään ennen seuraavan koulupäivän käynnistymistä.
Heidän esityksestään juuri äitiyslomansijaiseksi palkattu matemaattisia aineita opettava Heidi, 24, sai mahdollisuuden hoitaa oppilashuoltotyöryhmän, vanhempainiltojen valmistelun, Comenius-projektin ja 63 muuta koulujenvälistä yhteistyöhanketta. Lisäksi hänelle suotiin tilaisuus järjestää kolme liikunta- ja retkipäivää, koota syys- ja kevättiedote oppilaiden vanhemmille sekä ylläpitää koulun ATK-järjestelmiä ja -laitteistoja.
Jaana, Ari-Pekka ja monet muut Heidin kollegat kannustavat häntä päivittäin palkattomien lisätöidensä hoitamisessa.
“Nuorena kyllä jaksaa, nuorena kyllä jaksaa, nuorena kyllä jaksaa”, Jaana kiteyttää.