Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Vesipörssi mullistaa veden hinnan ja vesilaitosten talouden

Turun seudulla vesijohtovedestä vastaava Turku Area Water Oy on lähtenyt täysillä mukaan vesipörssiin. Hanaveden hinta tuhatkertaistui yhdessä yössä, kun hinta määräytyy nyt pörssin kalleimman tuotteen mukaan, joka tällä hetkellä on lähimarketin vesipullo.

vesihanasta valuu lonkeron väristä vettä tiskialtaaseen
Arkistokuvamme liittyy tapaukseen.

Vesiyhtiöiden tulosten odotetaan moninkertaistuvan, ja niiden arvo on ollut kovassa nousussa. Osa kansalaisista on esittänyt epäileviä näkökantoja uudesta järjestelystä.

Viime päivinä keskustelupalstoilla ja työpaikoilla on vitsailtu, ettei enää kannata vetää vessaa, halvempaa on käydä puskassa ja pyyhkiä viiden euron setelillä. Toimituksessa laskimme arvion oikean suuntaiseksi.

Turku Area Waterin toimitusjohtaja Mika Hihnas ei kuitenkaan ota vastaan kritiikkiä.

“Emme myy pörssistä ostettua vettä tappiolla, sehän on selvä asia. Hinta on kohtuullinen ja oikeudenmukainen. Sitä ei voi verrata aiempaan, silloin elettiin eri systeemissä, johon ei enää ole paluuta. Pörssin hinta on mikä on, me emme siihen voi vaikuttaa”, hän sanoo.

Kysymykseen, eikö pörssiin myytävän veden katteella voisi alentaa loppukäyttäjän maksamaa hintaa, Hihnas vastaa: “Ihan lain mukaan mennään, osakeyhtiön velvollisuus on tehdä voittoa, ja markkinahäiriköksi emme rupea.”

Vedestä Suomelle
uusi Nokia?

Viime viikon maanantaista lähtien koko Suomen vesimarkkinat on liitetty osaksi EU:n vesipörssiä. Tämä helpottaa erityisesti Etelä-Eurooppaa viime kesinä vaivannutta vesipulaa, kun kuiville alueille aletaan tuoda vettä muualta. Markkinahinnoittelun myötä veden kysyntä ja tarjonta kohtaavat nykyistä paremmin.

Alkuvaiheessa vettä kuljetetaan alueiden välillä säiliöautoissa ja myös vesipulloissa rekkarahtina, koska maiden välisiä vesiputkia ei ole vielä olemassa.

Hinta asettuu pörssissä kulloinkin myytävän kalleimmin tuotetun ja kuljetetun veden mukaan. Tämä ohjaa investoimaan tuotantolaitoksiin sinne, missä vettä on eniten edullisesti saatavilla, kuten Suomeen. Puhtaasta ja riittoisasta juomavedestä onkin uumoiltu uutta Nokiaa.

Tavallisille kuluttajille tarjoutuu myös mahdollisuus ostaa vaikkapa Ranskan alppien vuoristolähteiden vettä. Kaupunkeihin ei kuitenkaan rakenneta rinnakkaisia vesijohtoverkkoja eri tuotteita ja eri asuntoja varten, vaan paikallinen vedensiirtomonopoli jakelee veden kuten ennenkin.

Käytännössä hanasta tulisi siis sitä tuttua oman kotikaupungin vesilaitoksen tuottamaa vettä, samoin kuin naapurillekin, mutta sekaan voi välillä päätyä jokunen pisara raikasta alppivettäkin.

Vesipörssi saa
myös paljon kiitoksia

Vesipörssiä on myös kiitelty. Esim. X:ssä (entinen Twitter) tuhansien seuraamaa Päivystävä Virnistelijä -tiliä ylläpitävä Moro Örwellahti päivitti näin:

“Jälleen yksi naula Kekkoslovakian arkkuun! Yksi verorahoilla subventoitu kulutustuote vähemmän. Jos veden hinta kirpaisee, osta halvempaa. Nyt kannattaa omistaa vesiosakkeita!”

Teksti: Taru Tuotinen, Satiiriämpäri 2024 -kilpailija

Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2024 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun loppupuolella Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2024-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin aamulla, päivällä, illalla ja yöllä.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.