Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

”Vat tö hel is gouing on in Finland?”

Spesöl intörvjuu in inglis foor auö foriin riidöös!

Suomen lippu liehakoi
Artikkelimme sanatarkka suomennos jutun lopussa.

Uutissirkus häs biin veri laki tu get ön intervjuu lääst siison vit tö wööld feimos längvits professor Tsiisus Tuppurainen from tö junivöösiti of Perniö.

Professor Tuppurainen is noun foor höör veri gut nolits of finnis änd inglis. Samtaims sii spiiks atö längvitsiis änd nonsens tuu. Sii alsou wontiid tu tsek äftörwööds tät tis artikle is in hai kwoliti inglis.

”Ai wandö wai piipul in Finland juus inglis wöörds wen teör aar sou guud finnis wöörds oolsou”, ses Tuppurainen.

”Foor iksämpl, wat tö hel is ’narratiivi’!?” Tuppurainen iksleims.

”Wat to hel is ‘känsel’ or ‘wouk’ or ‘dissaus’ or ‘triggeröinti’. Ai wud oolsou laik tu nou wai samvan sed: ‘sori siitä’. Sori siitä! Is tät finnis oor wat? Änd wat öbaut gouing to ‘nextille levelille’?

Tuppurainen brings ap Pläk Fraidei äs ön ikstriimli bääd keis.

”Wat tö hel is Pläk Fraidei in Finland? Its feik njyys! Ai oolsou häpön tu nou tät Uutissirkus is feik njyys! Ai tink tät ai vil suu its editor-in-tsiif! Sii juu in koort! Eniting juu sei kän änd vil pii juusd ögenst juu in ö koort of loo!”

Ät tis point auö spesöl riporter Uolevi Ahonen disaidiid tu känsel tö intervjuu.

Uolevi Ahonen is spesöl riporter of inglis, watevö änd pilkkusäännöt.

Sanatarkka suomennos:

Bernin yliopiston lingvistiikan professori Tsiisus Tuppurainen on mielissään englanninkielisten sanojen määrästä suomen puhekielessä.

”Kieli rikastuu”, toteaa Tuppurainen.

”Joskus englanninkielinen termi on ytimekkäämpi kuin suomekielinen.”

Black Fridayn rantautuminen Suomeen on Tuppuraisen mukaan oivallinen keino elävöittää markkinoita tarjoamalla kuluttajille heidän kipeästi tarvitsemiaan tuotteita reiluun alehintaan.

Haastattelun lopuksi Tuppurainen kertoo ehdottavansa Uutissirkukselle Suurta Journalistipalkintoa laadukkaan journalismin edistämisestä.

Teksti: Täivö Torkeno, Satiiriämpäri 2022 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2022 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin ja voita ilmainen ämpäri! Voittaja ratkeaa Facebook-tykkäysten perusteella. Lue toki kaikki kilpailujutut!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.