Suomen tunneköyhäin keskusliitto ilmoitti loppuviikolla, että isojen hoivayritysten harjoittama vastenmielinen vanhusten kohtelu on tullut yllätyksenä kolmelle heidän jäsenistään.

Liitolla on yli sadan vuoden kokemus monentasoisesta ymmärtämättömyydestä, mutta tällä kertaa asiasta on vaadittu lisäselvitystä tilanteen poikkeavan vajaaälyisyyden vuoksi.
“Yksi hoivabisneksen ongelmista yllättynyt jäsenemme ei halunnut vastata aihetta koskeviin lisäkysymyksiin ja hän erosi liitosta välittömästi asian tultua julki. Toisen asianomaisen kohdalla lukihäiriön osuutta asiaan selvitellään, mutta todennäköisempää on, että hoiva-alan yksityistämisen ongelmat ovat menneet häneltä ohi sen vuoksi, että hän omistaa Attendon osakkeita”, tunneköyhäin keskusliiton puheenjohtaja Urpo Terhola kertoo silmin nähden harmistuneena.
“Kolmas jäsenemme ilmoitti kyllä joskus ohimennen kuulleensa asiasta, mutta ei tiennyt, että vanhus on ihminen. Asian selvittyä hän on ollut lähes järkyttynyt tilanteesta.”
Terholan mukaan tunteettomimmatkin kansalaiset ymmärtävät yksinkertaiset perusasiat, jos he kiinnittävät erityistä huomiota tilanteisiin, joissa käyttävät mediaa.
“Osa jäsenistämme on sitä mieltä, että seteliniput pitää ottaa pois korvista silloin, kun uutis- ja ajankohtaisohjelmissa käsitellään pienituloisten asioita, mutta olisiko siitä apua? Se selviää vain kokeilemalla”, Terhola pohtii.
Kansalaisten ratkaisuehdotus: tyhmyysvero
Toimittajamme jalkautui kansalaisten pariin tiedustelemaan, millä keinoilla kaikkein tunneköyhimmätkin pysyisivät yhteiskunnan tilanteesta edes auttavasti perillä. Kansalaiset ehdottivat mm. ankaraa tyhmyysveroa, joka paitsi toisi valtiolle runsaasti lisätuloja myös seuloisi tunneköyhien listoilta heti pois ne, jotka vain leikkivät typeriä ikävien asioiden saadessa julkisuutta.
Lahtelainen Jonne Mäkinen on tilanteesta hämillään. Jonne suorittaa peruskoulun seitsemättä luokkaa kolmatta kertaa ja harrastaa vapaa-ajallaan Street Fighterin pelaamista sekä lähikaupan seinään sylkemistä.
“Onhan toi siis tosi outoo, ettei jotkut tajuu tollasta, emmä tiiä voiko sille sitten mitään tehdä”, Jonne tuumaa.
“Eihän siihen sen kummempia taitoja tarvii, kun kyseessä on niin yksinkertainen asia. Että jos yrityksen pitää hoitaa niinku samat hommat ku julkisen sektorin ja tehdä sen lisäksi vielä voittoa, ne rahat revitään henkilöstökuluista ja kaikki kärsii”, Jonne vastaa toimittajan uteluun, miten hän on hoivabisneksen ongelmat hoksannut.
Sauvakävelyltä tavoitettu eläkeläisrouva Inkeri Lahtinen ehdottaa kidutuksen muuttamista rangaistavaksi teoksi Suomessa.
“Jos tässä itsekin joutuu lopulta jonnekin Esperin vanhussäilöön, jossa kituvat hoitajat ja asukkaat, olisihan se aivan mahtavaa, että tällaisen asetelman kasanneet henkilöt joutuisivat siitä rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tutkitusti raha auttaa vaikeastikin tunneköyhiä hahmottamaan, mitä saa tehdä ja mitä ei.”
Tunneköyhien keskusliiton Urpo Terhola on tunteettomuuden rangaistavuudesta eri mieltä.
“Kun ihminen ei osaa tai halua murehtia yhteiskunnan vähäosaisimpien asioita, hän on tottunut melko helppoon elämään. Hänellä on sydän vasemmalla ja lompakko oikealla. Tällaiset yksilöt reagoivat rahan menettämiseen poikkeuksellisen voimakkaasti. Olemme kuitenkin oikeusvaltio ja mielestäni meidän ei kuulu harjoittaa noin sairasta politiikkaa ihmisten mielenterveydellä. Kyllä tyhmä saa olla, muttei hullu. Silloin joutuu laitokseen ja se on oma vika”, Terhola summaa.
Teksti: Marika Salonen, maakuntakirjeenvaihtaja