Päijäthämäläinen Mikko Lehtinen on onnistunut kohottamaan muumimukikokoelmansa arvoa räjähdysmäisesti jo kahdeksana peräkkäisenä vuonna. Hänen ohjeitaan seuraamalla sinäkin voit saada omat keräilyharvinaisuutesi ennätysmäisen hintaviksi.

“Kaikki alkoi vahingossa, kun olin kylässä siskoni 40-vuotispäivillä”, Lehtinen kertoo.
“Kahvia juotiin muumimukeista, ja minun mukini sattui putoamaan ja särkymään.”
Kun sirpaleita lakaistiin pois, Lehtinen sai idean, jota alkoi toteuttaa heti. Hän ryhtyi piipahtelemaan tuttaviensa luona sillä verukkeella, että sattui olemaan lähistöllä tai että olisi ollut toimittamassa jotakin vähäpätöistä asiaa.
“Pyysin aina juotavaa, esimerkiksi vettä. Monesti varsinkin perheenisät nappasivat kiireissään kaapista ensimmäisen näkemänsä astian ja lapsiperheissä se oli hyvin usein muumimuki.”
“Ja niinpä siinä joka kerta kävi, että hieman hikisestä kädestäni muki lipsahti lattialle.”
Hinnat lähtivät nousuun
hitaasti mutta varmasti
Alussa rikkoutumiset eivät juurikaan vaikuttaneet mukeista pyydettyihin hintoihin, mutta kun Lehtinen oli onnistunut kikassaan lähes 1 200 000 kertaa, särkyneiden mukityyppien hintapyynnöt alkoivat kohota.
“Erityisesti niitä 90-luvun alun sarjakuvastripeillä kuvitettuja mukeja harrastin tuolloin.”
Parhaimpana arvonnnoususaavutuksenaan Lehtinen pitää Fazerin juhlamukin numero 347/400 rikkoutumista veljensä uudenvuodenjuhlissa.
“Satuin liukastumaan lattialle läikyttämääni punaviiniin ja suoraan siitä kaatua kellahdin kahden huoneen läpi päin lasivitriiniä, jossa oli sataviisikymmentä ostohetkestään lähtien käyttämättömänä pidettyä muumimukia.”
Mukikokoelma
hankaloittaa elämää
Vaikka Lehtisen oma kuuden mukin kokoelma on tällä hetkellä mittaamattoman arvokas, hän ei juurikaan koe saavansa siitä iloa.
“Pikemminkin päinvastoin. En ole voinut poistua kotoani, koska kokoelmaa täytyy vartioida koko ajan. Ilmeisesti myös veljeni on ryhtynyt vedättelemään jäljellä olevien mukiensa arvoa. Hän käväisi äskettäin luonani, väitti olleensa remonttihommissa ja lipsautti vasaran kädestään suoraan päin 90-luvun alkupuolella hankkimaani sinistä mukia. Siinä oli vielä puoli kuppia kahviakin jäljellä.”
Lehtinen arvelee, että sadoillatuhansilla suomalaisperheellä on yhä ehjiä muumimukeja. Hän povaa hinnoille laskusuuntausta.
“Olen jo alkanut suunnata katsettani muihin keräilykohteisiin. Ilmari Tapiovaaran Fanett-tuoleja minulla on neljä. Niidenkin arvo nousee, jos saatavuus heikkenee. Kerran yhdessä kyläpaikassa sellainen tuoli syttyi allani palamaan.”
Vedätyksiä muissa aviiseissa:
HS 9.8.2018: Jopa sadat jonottivat Helsingissä yöllä muumimukia, jota myydään vain vuorokauden ajan – verkkohuutokaupoissa hinta nousi heti moninkertaiseksi