Press "Enter" to skip to content

Politiikka , Uusimmat

Normien purku etenee: liikennesäännöistä luovutaan

Hallituslähteidemme mukaan liikennenormien purkutalkoot edistäisivät työllisyyttä ja yrittäjyyttä.

”Liikennesäännöt ovat aikojen saatossa syntyneet siksi, että liikenteeseen tottumattomat suomalaiset oppisivat tienkäytön tavoille. Tämä tavoite on saavutettu, lapsetkin liikkuvat pienestä pitäen monilla kulkuvälineillä ja osaavat väistää kaikkia aina kun lähestyvät suojatietä tai risteystä”, liikenneministeriön säännös- ja innovaatioyksikön toimenpidejohtaja Taisto Rospuutto sanoo.

kuorma-auto ojassa
Liikennesääntö-Suomen purkamisen jälkeen moottoriajoneuvojen rattiin pääsevät vain ammattiautoilijat.

Liikennesäännöistäluopumisloikka on mahdollinen, koska luottamus ihmisiin on kasvanut.

“Enää ei ole tarvetta säilyttää täysin toisenlaiseen yhteiskuntaan syntynyttä sääntelyä. Luotetaan siihen, että liikenteeseen lähtevät ovat osaavia ja muut huomioivia nykyaikaisia, kosmopoliitteja kansalaisia.”

Säännöttömyys tukee
taksiyrittäjyyttä

Liikennesäännöttömyys on vain yksi osa laajaa toimenpideohjelmaa. Säännöttömyyden toteuttamiseksi nykymuotoisesta yksityisautoilusta luovutaan kokonaan. Henkilöauton kuljettamisesta tulee luvanvaraista, ja myös perheen sisäiset tariffit otetaan käyttöön.

“Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen henkilöautoa kuljettava on taksiyrittäjä”, Taisto Rospuutto valaisee.

“Taksiyrittäjien ohella saamme valtavasti uusia työpaikkoja, kun taksilupiin tarvittavien kurssien ja kokeiden järjestäjiä tarvitaan enemmän. Lisäksi on odotettavissa uusien autojen kaupan piristyminen.”

Perheen sisäisen liikenteen
tariffi 1,20 euroa/km

Autossa matkustaminen on jatkossa aina maksullista. Alin maksuluokka eli perheen sisäinen tariffi tarkoittaa sitä, että jokainen perheen jäsen maksaa kuljettajalle tietyn summan. Harrastuksiin kuljettamisesta ja ystävien ns. juoppokuskina toimimisesta tulee omat tariffiluokituksensa.

Toimenpidejohtaja Rospuuton mukaan maksukäytännön muutoksilla saadaan myös perheen sisäinen hinnoittelu ja kustannusten jako läpinäkyväksi. Minimimaksu perheen sisäisessä liikenteessä on 1,20 euroa kilometriltä. Hintaan vaikuttaa ajokeli, perheen tunneilmasto ja auton vuosimalli.

Henkilöautoilun yrittäjyydellä on liikenneturvallisuutta tukeva vaikutus. Sillä varmistetaan, että jatkossa liikenteessä liikkuu pelkästään ammattiautoilijoita.

“Näin taataan se, että liikennesääntöjen poistamisesta mahdollisesti seuraava liikenteen turvattomuuden lisääntyminen jää mahdollisimman lyhytaikaiseksi”, toimenpidejohtaja Taisto Rospuutto toteaa.

Tieliikennelain mitätöimisen sisältävä lakipaketti etenee hallituksen käsittelyyn kesälomakaudella eli juhannusaattoillan ja Suomi-Areenan välisenä aikana.

Teksti: Laila-Leea Pikkula, maakuntakirjeenvaihtaja

Lue Uutissirkuksesta myös:
25.4.2016: Väylämaksuluokat innostavat hallitusta

Aiheesta muissa aviiseissa:

Yle 16.5.2016: Britannia ajaa eri kaistaa kuin Suomi ja haluaa nostaa ajoikääTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.