Aamun hetkellinen valaistuminen tuo jälleen haasteita syksyn synkeyteen erinomaisesti tottuneille suomalaisille. Asiantuntijoiden mukaan talviajan tilalle sopisikin talviuni tai -horros.

“Normaali- eli talviaikaan siirtyminen vaatii totuttelua. Maanantaiaamuna ei voi hypähtää ketterästi ylös vuoteesta, vaan pitää pakottaa kehonsa ja aivonsa vielä tunniksi jonkinasteiseen horrokseen”, Uutissirkuksen töihinlähtö- ja peittoonkääriytymisasiantuntija Uolevi Ahonen arvioi.
Erikoistutkija Salme Vähäsikeä Stakesin pilvipalveluosastolta neuvoo ihmisiä pysyttelemään kevennetyssä horroksessa eli hortteessa siirryttäessä kaamokseen ja haastaviin talvisääolosuhteisiin.
“Näin ihmisen henki ja ruumis pystyvät mukautumaan tasatahtia uuteen elämänmuotoon”, Vähäsikeä sanoo.
Karhun ja mäyrän
esimerkki kannustaa
Uolevi Ahonen suosittelee jokamieskäyttöön perinteistä talviunta, koska ihminen on geeniperimältään lähellä karhua ja mäyrää. Samalla hän neuvoo käyttämään sunnuntaiaamuna ylimääräisenä lahjana saatavan tunnin autojen talvirenkaiden vaihtoon.
“Horrokseen vaipuvat siili ja lepakko. Horros on kuitenkin unta syvempi ja se aikana aineenvaihdunta hidastuu ja ruumiinlämpö laskee. Tämä saattaa olla hankalaa työssäkäyvien kannalta, mutta silti joillakin työpaikoilla horrosta on onnistuttu kokeilemaan menestyksellisesti läpi vuoden”, Ahonen toteaa.
“Monet ovat onnistuneet keräämään hyvän rasvakerroksenkin horroksenaikaisen ravinnonsaannin turvaamiseksi.”
Avaimet evoluutiossa
ja maantieteessä
Ihmisen taipumus talvihorrokseen ja talviuneen periytyy evoluution varhaisilta ajoilta. Ihmisapinat mätkähtelivät horroksen aikana tämän tästä puista ja kolhivat itseään joskus pahastikin. Ihminen rakentelee varsinkin kerrossänkyihin edelleen laidat.
Talvihorros on talviunta yleisempää alueilla, joissa sijaitsee runsaasti lukusaleja, konserttisaleja ja näyttelytiloja. Haja-asutusalueilla talvihorros on satoja vuosia korreloinut heinälatojen ja kirkkojen kanssa. Välimeren seuduilla on ympärivuotisesti käytössä siesta, joka vastaa pohjoisempien leveyspiirien talviunta. EU-direktiivit eivät määrää talvihorros-, talviuni- tai siestapakkoa.
Uutissirkuksen saamien tietojen mukaan media aikoo herättää unitutkija Markku Partisen kunnolla vasta keväällä, koska kesäaikaan siirtyminen häiritsee monia toimittajia enemmän kuin lokakuisen aamun tunnin ylimääräinen uni.
Teksti: Tapio Hämäläinen, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja
Lue Uutissirkuksesta myös:
24.3.2012: Eläkeläiset pettyivät kesäaikaan
Aiheesta muissa aviiseissa:
Ks. esim. Yliopiston almanakka: Kesäaika päättyy 25.10.2015 klo 03.00