Moni työmatkalainen on joutunut suunnittelemaan arkensa kokonaan uudelleen, kun kuluvan talven leuto sää on pakottanut junat pysymään lähes täysin aikataulussaan.
Lahdesta Pasilaan päivittäin kulkeva Kari Niemistölä on ollut ihmeissään rautateiden nykytyylistä, jonka monopoliyhtiö on vieläpä omaksunut lähettämättä asiasta kuuttasataa Twitter-viestiä.
“Minulla ei ole kellokorttia, joten aamujunan jokainen myöhästymisminuutti soisi minulle minuutin lisää omaa aikaa”, Niemistölä sanoo. “Nyt paiskon VR:n takia täyttä kahdeksan tunnin työpäivää. Pahimmillaan tässä voi ilman myöhästymisiä käydä niin, että esimieheni saapuu jonakin aamuna taukotilaamme ja ryhtyy vertailemaan työaikasuunnitelmaani ja todellisia tehtäviäni.”
Vaikutukset alkavat pian
näkyä ruokakaupassakin?
VR:n täsmällisyys uhkaa aiheuttaa häiriöitä jopa suomalaiseen maataloustuotantoon. Tämä käy ilmi somerolaisella sikatilalla.
“Vielä pari talvea sitten saatoin olla koko päivän pois kotoa, kun ajelin ensin taksilla Saloon ja menin siitä junalla Helsinkiin MTK:n kokoukseen”, sikalanomistaja Eino Manttila kertoo.
“Mutta nyt kun Salosta lähtenyt juna saapuu aikataulussaan Helsinkiin, joudun menemään kokoukseen ajoissa. Vasta kaksi tuntia myöhäisemmällä junalla pääsen palaveriin siten, että se loppuu entiseen tyyliin eli kymmenen minuuttia saapumiseni jälkeen.”
“Tämä tarkoittaa sitä, että joudun joko käyttämään lääkkeitä pysyäkseni hereillä koko kokouksen ajan tai odottelemaan kotonani Somerolla perheeni seurassa kaksi tuntia, ennen kuin minun on järkeä lähteä matkaan”, Manttila kritisoi.
Oikeusjutut mahdollisia?
Turusta päivittäin Helsinkiin matkustava Raimo Mäkinen ei pelkää ilmaista kantaansa. Hän aikoo haastaa VR:n oikeuteen menetetystä vapaa-ajasta.
“Joka päivä kulutan minuutin ja viisitoista sekuntia jokaisen käyttämäni junan jokaisen pysähdyspaikan saapumis- ja lähtöaikojen kirjaamiseen. Tänä talvena olen jopa ottanut palkatonta vapaata voidakseni tarkkailla kahtena päivänä viikossa myös Tampereen ja Helsingin välillä kulkevien junien myöhästymisiä”, Mäkinen kertoo.
“Ja mitä tekee VR? Esimerkiksi kuluvan viikon maanantaina junavuoro IC2 163 tuli Tampereelle kello 8.50, vaikka sen aikataulun mukainen saapumisaika olisi ollut 8.52!”
Teksti: Gilbert Granholm & Ulpu Meri, maakuntakirjeenvaihtaja
Lue Uutissirkuksesta myös:
7.6.2013: Juna saapui Laihialle aikataulun mukaisesti
9.11.2006: Lahti saa ultrahitaan junayhteyden
Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 18.2.2014: Saattaja jäi kyytiin – juna pakitti takaisin Tampereelle