Vaasalaismies on käyttänyt reilut kuusikymmentä vuotta samaa puhelinta. Koska laitetta ei ole milloinkaan korjattu, Suomen kansantalous kituu henkitoreissaan.
Mies suuntaa syyttävän katseensa puhelimen valmistajaan.
“Ilmeisestikin kunnianhimo yhdistettynä kehittymättömiin laatujärjestelmiin ja valmistusprosesseihin sai aikaan sen, että puhelinmallia suunniteltiin ja testattiin pitkään. Se lienee valmistettu parhaista mahdollisista raaka-aineista ja päästetty markkinoille vasta sitten, kun oltiin täysin varmoja sen toimivuudesta”, mies arvioi.
“Valmistaja otti siis tietoisen riskin ja siirsi sen kuluttajalle. Ja minkäs kuluttaja tekee?”
“Puhelin on vuosien varrella pudonnut eteisen pöydältä ainakin kymmenen kertaa, eikä se ole mennyt halki kuin yhdestä kohdasta. Piimälasikin kaatui kerran kuulokkeeseen, mutta äitini kiersi luurin mikrofonikotelon käsivoimin auki ja sutaisi sen astiaharjalla puhtaaksi”, mies napauttaa ja kyselee myös operaattorien vastuuta.
“Kymmenen vuotta sitten ostamallani televisiolla en voi katsella enää uutisia, mutta puhelimellani pystyn yhä soittamaan ja vastaanottamaan puheluita. Ainakaan Suomen tai Kiinan kansantalouden etua operaattorit eivät tässä asiassa maamme suurissa kaupungeissa aja.”
Vaasalaismies muistelee, että hänen isänsä hankki yhä päivittäisessä käytössä olevan mustan Ericssonin bakeliittipuhelimen 1950-luvun alkupuolella. Mies kertoo yrittäneensä reklamoida asiasta omalle operaattorilleen, mutta koska laite ei ole äänitaajuuspuhelin, hän ei ole onnistunut pääsemään operaattorin tervetulotoivotusta pitemmälle.
Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 25.1.2013: Upouusia älypuhelimia korjattiin viime vuonna ennätysmäärä