Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Opettajat alkoivat heti kaivata lähiopetuksesta takaisin etätöihin

Uutissirkuksen kyselyssä opettajat kokivat lähiopetuksen ongelmiksi muiden muassa mute-nappulan puutteen ja päällyshousujen käyttöpakon.

tyttö seisoo laiturilla ja katselee tyyneen veteen auringon paisteessa
Monesti elokuussa heti kesälomien jälkeen etäopetussäät ovat parhaimmillaan.

Tommosjärven yhtenäiskoulun JOPO-luokan opettaja Tarja Roti ja matematiikan lehtori Ari Kulmala toivovat, että etäopetuksesta tulee uusi normaali.

”Etätöissä luokan sai hiljaiseksi painamalla volyymia säätelevää nappia. Sain ensimmäistä kertaa täyden keskittymisrauhan. Tunne oli uskomaton. Ajatelkaa, yhdellä klikkauksella”, Roti sanoo.

Roti pyyhkäisee hiussuortuvan korvansa taakse muistellessaan vanhoja hyviä aikoja, jotka päättyivät eilen. Lyijykynä hänen kädessään napsahtaa poikki, kun kipeät muistot aamupäivältä nousevat pintaan.

”Tänään koululuokassa oppilaita oli mahdotonta pitää hiljaa aloillaan. Ei auttanut sormen heristäminen, tuima tuijotus, äänen korottaminen, jalkalukko tai puolinelson.”

Matematiikkaa yläasteella opettavan Tuomas Kulmalan mukaan lähiopetukseen palaamisessa oli useita hankaluuksia. Niistä pahin olivat kadoksiin joutuneet vaatteet.

”Kun etätunteja saattoi pitää läppärin kameran ääressä, riitti, että aamulla veti t-paidan ylleen. Pitkät kalsarini eivät näkyneet kuvassa. Tänä aamuna minulla meni kaksi tuntia ennen kuin löysin vakosamettihousuni”, Kulmala kuvailee.

Suomi takaisin
Pisa-huipulle

Ari Kulmala uskoo etäopetuksen voimaan. Hänen mukaansa Suomi palaa myös Pisa-tulosten kärkimaaksi, kunhan oppilaille keksitään uudenlaiset porkkanat etätehtävien lomaan.

”Välitunti voisi hyvin olla pelitunti. Esimerkiksi Spider-pasianssi vie ajatukset opetuksesta hetkeksi pois mutta oppilas on silti tavoitettavissa.”

Yhtenäiskoulun rehtori Reima Aresti kertoo myös opettajien jaksamisen kääntyneen nousuun viimeisen kahden kuukauden aikana.

”Koulun henkilökunta tuntee työnteon muuttuneen palkitsevaksi. Biologian opettaja teki läppärin kanssa töitä puutarhassaan ja kuvaamataidon opettaja havainnollisti oppilailleen siveltimen ja akvarellien käyttöä kesämökin ulkohuussin koristelussa. Jos tämä ei ollut win-win-tilanne, niin mikä sitten”, Aresti innnostuu.

Koronakäytänteille
jatkoa syksyllä?

Tarja Roti ei suoraan myönnä toivovansa koronapandemialle jatkoa. Hän kuitenkin uskoo, että uusi epidemia-aalto olisi paikallaan nyt opittujen hyvien käytänteiden vahvistamiseksi myös syyslukukaudella.

”Aiemmin suosikkini oli Suvivirsi, jota aloin kuunnella elokuussa heti kesälomien jälkeen. Sen voimalla jaksoin läpi syksyn, talven ja kevään.”

Roti poimii lattialta katkaisemansa kynän ja veivaa sen molemmat puoliskot teräviksi työpöytäänsä kiinnitetyllä teroittajalla. Hän katselee tyytyväisenä lopputulosta.

”Nyt stereoissa soi Katri-Helenan Syysunelma. Odotan tosissani koulujen alkamista elokuussa ja edessä olevaa, uusien mahdollisuuksien etäopetusaikaa. Samanlaisesta innostuksesta kertovat myös monet kollegani”, Roti tokaisee peukkua näyttäen.

Teksti: Essi Ankkamäki, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittajaInfo Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.