Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Mies luki uutisen ennen sen kommentointia

Kilon poliisin someyksiköllä on tutkittavanaan poikkeuksellinen tapaus. Espoolaismiehen epäillään lukevan uutiset ennen kuin hän ryhtyy kommentoimaan niitä.

etusormi on painamaisillaan m-kirjainta kännykän tekstinsyöttönäytössä
Tominnallaan mies rampautti useiden mediatalojen keskusteluketjuja.

Epäily heräsi nimettömän someaktivistin ilmiannosta iltapäivälehden Facebook-sivulla. Lehden edustaja vahvistaa miehen esittäneen ilmiannetussa kommentissaan näkemyksiä, jotka vaikuttavat perustuvan uutisen sisällön lukemiseen ja ymmärtämiseen.

”Kyseessä oli klassinen klikkiotsikko, jonka perusteella ei voinut mitenkään muodostaa käsitystä uutisen sisällöstä. Miehen on siis täytynyt joko lukea uutinen tai saada aiheesta tietoa jostakin toisesta lähteestä”, lehdestä kerrotaan.

”Tämä on täysin poikkeuksellista käytöstä. Tyypillisessä Facebook-keskustelussa 70 prosenttia keskustelijoista kirjoittaa kommenttiin mielipiteensä uutisen otsikosta. Viisi prosenttia tuntuu lukevan myös uutisen kaksi ensimmäistä virkettä, ja 25 prosenttia kirjoittaa vapaan assosiaation pohjalta asioista, jotka eivät liity millään tavalla itse uutiseen.”

Somekonstaapeli Urpo Joposen mukaan teko vaikuttaa tahalliselta. Tutkinnassa miehen Facebook-tililtä löytyi paljon muutakin epäilyttävää.

”Tässä näyttää olleen ihan toistuva kaava. Kommentointia on kohdistettu ainakin Iltalehden, Ilta-Sanomien, YLE:n, Helsingin Sanomien, Kodin Kuvalehden sekä Kirkko & Kaupungin Facebook-jakoihin. Toiminta on ollut verrattain laajaa ja se näyttää myös jatkuneen pitkään.”

”Haitta tällaisesta toiminnasta jää toki verrattain pieneksi, koska käytännössä kukaan ei lue keskusteluketjuja. Otamme kuitenkin tilanteen vakavasti ja selvitämme parhaillaan, onko mies toiminut yksin vai onko tämä osa laajempaa ilmiötä”, Joponen sanoo.

Teksti: Aimo Repo, maakuntakirjeenvaihtaja


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2020 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.