Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

Ekoveturi poistaisi ylikansoittumisen

Euroopan laajuiseksi suunniteltu ekoveturihanke on herättänyt suomalaisissa voimakkaita reaktioita. Veturin suunnitellaan saavan energiansa ihmisruumiiden palaessa syntyvästä lämmöstä.

dieselveturi lähestyy etuvalot loistaen
Arkistokuvamme dieselveturi ei liity tapaukseen.

“Veturin takaosaan ollaan kaavailtu uuneja, joissa matkan alussa arvotut matkustajat poltettaisiin. Tämä olisi paitsi ympäristöystävällistä myös vastaus maailman ylikansoittumiseen”, Ekoveturihankkeesta Suomessa vastaava Janna Murjonen kertoo.

Kaikki eivät kuitenkaan näe ekoveturihanketta Murjosen tavoin positiivisessa valossa. Ihmisoikeusasiantuntija Tilja Maaretkuja-Mehiläinen on huolissaan veturin eettisyydestä.

“Olen huolissani siitä, miten plus-kokoiset naiset mahtuisisivat näihin uuneihin. Julkiset kulkuvälineet ovat jo valmiiksi heille ahtaita ja epämukavia. Uuneihin mahtumattomuus veisi tämän asetelman liian pitkälle”, Maaretkuja-Mehiläinen sanoo.

Ekoveturin ahtaiden uunien lisäksi Maaretkuja-Mehiläistä huolestuttaa tasa-arvon toteutuminen.

“Arvonnan, jolla poltettavat henkilöt valitaan, on oltava reilu. Kaikkia, niin miehiä, naisia kuin kaikkia siltä väliltä ja ulkopuoleltakin, on poltettava vetureissa tismalleen saman verran. Sama koskee kaikkia seksuaali- ja kansallisuusvähemmistöjä. Tästä ei saa tulla taas yhtä kantasuomalaisten cissukupuolisten heteromiesten toksisen maskuliinisuuden konkretisoitumaa. Kaikessa egovetureihin liittyvässä toiminnassa on pyrittävä ihmisoikeuksien mukaiseen tasa-arvoon, joka toteutuu vain osallistamalla tähän hankkeeseen tasapuolisesti kaikenlaisia poltettavia, esimerkiksi sukupuolesta riippumatta”, Maaretkuja-Mehiläinen toteaa.

Maaretkuja-Mehiläistä hanakasti vastustava poliitikko Marko Pekkala uskoo tämän sivuuttavan tärkeitä seikkoja ekovetureista puhuessaan.

satiiriämpäri 2019

“Kai minäkin sitten identifioidun helikopterina,” Pekkala kommentoi.

Teksti: Maisa Kalkki, Satiiriämpäri 2019-kilpailija

Tämä teksti on mukana Satiiriämpäri 2019 -kirjoituskilpailussamme. Osallistu sinäkin!


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.