Tykistömuseo on antanut koululaisille talvisodasta mielikuvia, jotka saattavat vähentää nuorten intoa käynnistää uusi sota Venäjää vastaan.
Tykistömuseon työpajoissa osa oppilaista on voinut saada sellaisen käsityksen, että sodassa voi kuolla. Myös haavoittuminen tuodaan esille yhdellä tehtävärastilla.
Vaikka koululainen pääseekin itse tähtäämään kiväärillä, lähettämään kirjeitä rintamalle, syömään pakista ja ihastelemaan pikkulottia, on jo syntynyttä väärää mielikuvaa vaikea oikoa.
Myös joidenkin koulujen historiantunneilla esille otettu suomalainen 1930-luvun ulkopolitiikka on omiaan karsimaan talvisotaan liittyvää innostusta.
Talvisota niukasti esillä
Kaiken kaikkiaan talvisotaa ylistetään tällä hetkellä synnytyslaitoksilla, neuvoloissa, päiväkodeissa ja ala- ja yläkouluissa aivan liian vähän. Esimerkiksi maastokuvioidut tutit ja taaperoiden vaatteet eivät vieläkään kuulu äitiyspakkaukseen.
Hämeenlinnan yhteiskoululaisetkin pääsivät tykistömuseoon juhlimaan talvisotaa vain yhdeksi päiväksi. Uutissirkuksen saamien tietojen mukaan tuossa ajassa koululaiset tuskin oppivat kirjoittamaan talvisotaa isolla alkukirjaimella.
Media on pyrkinyt johdonmukaisesti vaikenemaan talvisodasta. Ilta=Sanomat on ottanut talvisota-liitteestään vasta kolme painosta, ja Google-haullakin talvisota-sana tuottaa vain 278 000 osumaa.
Lue myös:
Nuoret haluaisivat uuden talvisodan