Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Lehmänmunasato ylittää odotukset

Lehmänmunien sadosta on tulossa hyvä ja sitä on odotettavissa pitkään, tiedottaa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK. Ensimmäiset lehmänmunahavainnot on jo tehty pelloilla ympäri Suomen.

keltaisia tuorerehusäkkejä pellolla
Lehmien pesintä on siinä vaiheessa, että niiden muniin saattaa törmätä metsissä ja etenkin vainioilla.

Alku- ja loppukesästä viljelykset kärsivät poikkeuksellista kuivuudesta, mutta munat ovat selvinneet suorastaan poikkeuksellisen hyvin olosuhteisiin nähden.

Lehmänmunien kuoren väri saattaa vaihdella. Useimmiten se on valkoinen, mutta esimerkiksi keltainen kuori merkitsee sitä, että sen sisällä on Leghorn-lehmälajin poikanen. Vaaleansininen viittaa Suffolk-lehmälajiin. Helteen seurauksena monia muitakin sävyjä on havaittu tänä kesänä.

“Kaupunkilaiset ihmettelevät usein, että mitä ne pelloilla köllöttävät isot munat ovat”, naurahtaa MTK:n munaosaston vastaava asiantuntija Sixten-Eleven Ekpörf.

“Sehän kuuluu ihan yleissivistykseen tietää, että ne ovat lehmänmunia.”

Ekpörfin mukaan ihmisten ei kannata hämmentyä siitä, että sato on näin valtava. Lehmänmunat ovat selkeästi suurempia kuin esimerkiksi kananmunat. Kuten monet muutkin munat, myös lehmänmunat ovat kylmänarkoja, joten niistä huolehditaan siirtämällä ne traktoreilla viimeistään syyskuussa suojattuihin tiloihin.

“Navetoissa tarvitaan syksyisin paljon heinää, koska lehmien pesänrakennus ja haudonta-aika alkavat. Naaras- ja myös uroslehmät hautovat muniaan joulukuun alkuun asti. Joulun alla lehmänmunista kuoriutuu lehmänpoikasia, joita naaras- ja uroslehmät sitten yhdessä kasvattavat navetan suojissa talven yli”, Ekpörf täsmentää.

“Ja keväällä lehmät ja poikaset päästetään navetoista ulos virkistymään, jotta ne jaksavat taas munia loppukesästä.”

Teksti: Sirkku Selander, maakuntakirjeenvaihtaja


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.