Press "Enter" to skip to content

Politiikka , Uusimmat

Valemaisterikoulutus käynnistyy Jyväskylän yliopistossa

läppärin ruudulla näkyy teksti Ctrl+C Ctrl+V
Lopputyön kirjoittaminen vie monesti opiskelijalta kohtuuttoman paljon aikaa. Valemaisterikoulutuksessa gradu voisi syntyä muutamalla napinpainalluksella.

Valemaisteriksi valmistumisen edellytyksenä on, että gradusta löytyy vähintään 30 prosenttia plagiointia kirjoitusvihreineen. Jo useita vuosia pilotoitu koulutus alkaa ensi syksynä ja siihen voivat pyrkiä kaikki ylioppilaat.

Opiskelijaksi hyväksytyn pitää kiinnittää kaikissa kirjallisissa töissään erityistä huomiota siihen, että hän peilaa omaa tekstiään muihin vastaaviin teksteihin, muttei luettele lähteitä turhan päiten. Hyvin suoritetusta peilaamisesta opiskelija palkitaan valemaisterin tittelillä.

“Opiskelijoiden pitää ymmärtää viittaustekniikka oikein ja lopputyöt täytyy tehdä uudistuneiden tieteen sääntöjen mukaan”, tutkimuseettisen neuvottelukunnan vale-etiikkapäällikkö Eija Liimatvuo sanoo.

Uudistus lisää myös graduohjaajien työtyytyväisyyttä.

“Ohjaajien jaksaminen on ollut tähän asti koetuksella, kun kaikki olisi pitänyt tarkistaa läpikotaisin tai ainakin syöttää siihen plagiointiohjelmaan vai mikä turnipsi se nyt onkaan nimeltään.”

Vaikkapa aivokirurgiaa käsittelevän lopputyön pitää olla pääosin tai kokonaan kopioitu jonkun toisen tekstistä.

“Lähes oikean veroisia aivokirurgeja maamme tarvitseekin kipeästi, ja valelääkärit pääsevät heti paikkaamaan syrjäseutujen lääkäripulaa.”

Valemaistereiden työllisyysnäkymät ovat hyvin valoisat myös varhaiskasvatuksen saralla. Erityisesti politiikassa valemaisterin tutkinnosta on todistetusti hyötyä.

“Valemaisteritutkintojen avulla opiskelijat saataisiin valmistumaan nykyistä vauhdikkaammin. Mikäli julkisen sektorin lisäksi myös yritykset onnistuvat kehittämään heille suojatyöpaikkoja, valetyöllisyyskin saadaan kasvamaan”, Uutissirkuksen koulutuslupaus- ja budjetinleikkausasiantuntija Uolevi Ahonen kiteyttää.

Teksti: Sirkku Selander, maakuntakirjeenvaihtaja ja Gilbert Granholm, päätoimittaja

Aiheesta muualla:
HS 15.5.2018: Jyväskylän yliopisto käynnistää uuden esiselvityksen Laura Huhtasaaren pro gradusta
IL 14.5.2018: Huhtasaari STT:lle plagiointikohustaan: ”Olen ehkä peilannut toiseen graduun, että onko minulla samaa kuin hänellä”
HS 12.5.2018: Laura Huhtasaari kommentoi plagiointi­syytöksiä Pressiklubin Sanna Ukkolalle: Gradu­ohjaajan olisi pitänyt antaa selvemmät ohjeet
Yle 11.5.2018 “Tutkimusvilppi ei vanhene koskaan” – vanhakin gradu voi tuoda kirjoittajalleen ikävän yllätyksen


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.