Press "Enter" to skip to content

Talous , Uusimmat

Koulujen kolmen kuukauden kesäloma saisi Suomen kukoistamaan

tyttö seisoo laiturilla ja katselee tyyneen veteen auringon paisteessa
Kuten havainnekuvastamme näkyy, pidennetty kesäloma saisi auringon paistamaan kotimaan lomakohteissa silloinkin kun se olisi horisontin alapuolella.

Mikäli koulujen kesälomat alkaisivat kesäkuun alussa ja päättyisivät elokuun lopussa, suomalaiset olisivat nykyistä onnellisempia. Asia käy ilmi Uutissirkuksen selvityksestä.

Jos koululaisten lomia pidennettäisiin, myös vanhempien lomia olisi pidennettävä.

“Ja tällöin isät ja äiditkin riemuitsisivat, koska heillä kerrankin olisi aikaa”, Uutissirkuksen selvitys-, fakta- ja fiktioasiantuntija Uolevi Ahonen arvioi.

Ahonen sanoo voivansa vetää selvityksestään selkeän johtopäätöksen: Suomen kilpailukyvyn kannalta kesälomien pidentämistä tulee edelleen edistää.

Hän päätyy ehdottamaan lakisääteistä kolmen kuukauden vuosilomaa kaikille työntekijöille. Onnellisuus olisi omiaan nostamaan työn tuottavuutta ja siihen sitoutumista, minkä arvo olisi Ahosen hatustaan vetämän luvun mukaisesti vähintään 2 – 4 miljardia euroa vuodessa.

“Työttömyys vähenisi ja kokonaistyöllisyysaste kasvaisi, koska lomasijaisia tarvittaisiin huomattavasti nykyistä enemmän.”

Ahonen sanoo, että todennäköisesti kaikki olisivat muutokseen erittäin tyytyväisiä.

“Vaikka vuosipalkkoja täytyisikin alentaa, korkeimpien tuloluokkien veroprosentit pienenisivät. Palkansaaja saisi menettämilleen ansioille myös aitoa vastinetta eli aikaa. Ja tämä olisi omiaan kasvattamaan matkailumahdollisuuksia. Vieläpä ympäri vuoden, koska vapaajaksoja voitaisiin tietysti sijoittaa muuallekin kuin kesäkuukausiin.”

Lomien pidennys hyödyttäisi kaikkia yhteiskuntaluokkia.

“Kun käytettävissä olevat tulot pienenisivät, myös asuntojen hinnat ja vuokrat putoaisivat.”

Uutissirkuksen kysely tehtiin kahdelle Uolevi Ahosen kaverille viime viikolla saunan jälkeen, jolloin Ahonen esitti heille kysymyksen “pitäähän kesälomaa olla kaikilla kolme kuukautta, eikös pidäkin ja otapas tuosta lisää olutta.”

Työntekijöiden loma-ajan pidennys olisi noin 40 päivää eli lähes viidennes vuosityöajasta. Kyselyn myönteisistä tuloksista huolimatta Ahonen haluaa toppuutella asiaan liittyvää innostusta.

“Vaikka Suomessa kansanedustajilla onkin laaja omakohtainen kokemus näin pitkistä lomista, he eivät vielä ole valmiita siihen, että heidän äänestäjiensä asiat olisivat samalla tavoin. Mutta kun muutoksia alkaa tapahtua, ne ovat todennäköisesti suurempia kuin kukaan heistä tai edes meistä osaisi koskaan kuvitella.”

Manipulointia aiheesta muualla:
Yle 3.5.2018: Koulujen kesälomat halutaan alkaviksi kesäkuun puolivälissä – Ministeriltä vahva viesti: “Siirtoa tulee edelleen edistää
HS 3.5.2018: Tällaisia hyötyjä olisi koulujen kesälomien lykkäämisellä: jopa 200 miljoonaa euroa matkailutuloa ja uusia työpaikkoja

Työ- ja elinkeinoministeriö 3.5.2018: Koulujen kesälomien siirron vaikutukset matkailuelinkeinolle
Teknologiateollisuus: Työntekijöiden työaika 2017 – 2019 40 viikkotuntia tekevillä


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.