Press "Enter" to skip to content

Kotimaa , Uusimmat

Google haastaa terveysalan yritykset

Pohjoissavolainen Kauko Hiipola, 57, aikoo valita omaksi sote-keskuksekseen Googlen. Hakukoneyhtiö on jo vuosia vastannut suurimmasta osasta hänen terveyspalveluitaan.

tietokoneen näppäimistöllä lääketabletteja, sormi on painamaisillaan G-kirjainta
Kauko Hiipola tarkistaa omat oireensa ja lääkitystarpeensa Googlesta vähintään kahdesti viikossa.

Hiipola ilahtui kuullessaan maakuntansa hakevan sotepilottiin, jossa valinnanvapautta testataan käytännössä. Hän toivoo, että tuleva sotelainsäädäntö selkeyttäisi viranomaisten suhtautumista Googleen.

“Esimerkiksi apteekissa eivät hyväksy Googlen kirjoittamia lääkemääräyksiä, vaikka olen tulostanut selvät lääkeohjeet ja näyttänyt niitä farmaseuteille”, Hiipola valaisee.

Hän on pettynyt myös terveyskeskuksen, työterveyshuollon ja yksityislääkärien huonoon yhteistyöhön Googlen kanssa.

“Terveysasemalla eivät ottaneet Googlen minulle suosittelemia laboratorio- ja röntgentutkimuksia, vaan väittivät että niihin pitää olla lähete. Minulla oli iipädillä selkeät ohjeet, mutta se ei muka riittänyt.”

Valinnanvapauspilotissa savolaiset voisivat valita, minkä sosiaali- ja terveyskeskuksen sekä hammashoitolan asiakkaita he haluaisivat olla. Valintaan pitäisi sitoutua vuodeksi kerrallaan. Kauko Hiipolan mukaan sitoutumisaika ei tuottaisi ainakaan hänelle ongelmia.

“Olen jo testannut muita palveluntuottajia. Esimerkiksi yhtenä päivänä kokeilin mitä sairauksia hakukone Bing minulle ehdottaa, mutta palasin nopeasti Googlen asiakkaaksi. Googlella on kuitenkin koko sairaskertomukseni tallennettuna sivuhistoriaan. Se on tuttu ja turvallinen.”

Hiipola on ollut tyytyväinen Googlen tekemiin diagnooseihin. Tosin viime kerralla terveyskeskuksessa sattui hämmentävä tilanne, kun lääkäri tiedusteli Hiipolan perussairauksia. Hän luetteli kaikki Googlen toteamat sairaudet ja pettyi, kun lääkäri ei uskonut hänellä olevan puoliakaan niistä.

“Kerroin lääkärille rehellisesti, että minulla on kaikki syövät, verenmyrkytys, Klamydian cd-levy, Perna, kynsisieni, borrelioosi, erityisherkkä ruuansulatus, kampurajalka, kramppi ja umpilisäkkeen tulehdus”, Hiipola kertoo.

“On minulla paljon muitakin tauteja mutta en nyt viitsi tässä julkisesti alkaa käymään läpi koko sairaushistoriaani”, hän lisää.

Teksti: Eerik Jokivirta, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta muualla:
Valtioneuvosto 16.3.2018: Valinnanvapauspilottien haku on päättynyt – kaikki maakunnat hakivat mukaan
Verkkouutiset 17.3.2018: Kaikki maakunnat hakivat valinnanvapauden pilotointiin


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.