Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Päätoimittajan titteli jää historiaan

Raportoi 20.09.2017 20.09 Media, Muut kohkaukset, Tapetilla nyt, Uusimmat, Uutiset ja vanhaset

Suunnan kielen muutokselle antoi keskiviikkona Yle, jonka uuden päätoimittajan nimike ei ole päätoimittaja vaan uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja.

Ylen linkkitorni, etualalla suojatien merkki

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johto on Helsingin Pasilassa.

“Päätoimittaja-nimikkeellä on ikävä kaiku. Se viittaa pään käyttöön journalistisessa työprosessissa, mistä on some-aikana välttämätöntä päästä eroon”, arvioi Uutissirkuksen terminologia-asiantuntijamies Uolevi Ahonen.

Ylen ratkaisun taustalla lienee Aamulehden päätös ottaa käyttöön sukupuolineutraalit tittelit.

“Terveyssisar on onneksi kadonnut käytöstä, lehtimiehen korvaa toimittaja ja lakimiehen juristi. Samaa tietä joutavat mennä ainakin esimiehet, luottamusmiehet, virkamiehet, lautamiehet, palomiehet ja puhemiehet”, Aamulehden äskettäisessä pääkirjoituksessa todetaan.

Yleisradiossa on siis päätetty astua askelta pidemmälle ja heittää romukoppaan myös pään käyttöä ilmaisevat tittelit.

“Uutistoiminnan vetäjällä pitää olla myös kykyä johtaa suurta uutisorganisaatiota ja ohjata laadukkaan ja riippumattoman journalistisen työn linjauksia”, Uolevi Ahonen siteeraa päivän uutistarjontaa.

Eduskunnan apulaistasa-arvoistamislinjausoikeusasiamies Tytteli Poikanen on ilahtunut suomalaismedian nopeasta reagoinnista sukupuolittavien ja syrjivien sekä muiden vanhentuneiden nimikkeiden hävittämisestä julkisesta keskustelusta.

“Kieli on keino jäsentää maailmaa, se määrittelee koko ajatteluamme ja ohjaa tulkintoja tiettyyn suuntaan. Nythän voitaisiin ajatella, että journalismissa on kyse pään käytöstä, jos uutistoimintaa johtaisi päätoimittaja”, Poikanen sanoo.

Johtaja viittaa johtoon

“Eihän palopäällikkökään paloa johda, vaan sammutusta ja pelastusta”, Poikanen huudahtaa ja jatkaa kiekuvalla äänellään: “Uutistoiminnassa olennaisinta on nopeiden johtopäätösten tekeminen. Jos vaikka kaupan pihalla makaa maassa ihminen, kyse on ihan mahdollisesti terroriteosta. Samoin jos pääministeri ilmoittaa vaikka uudesta huippututkimuskeskuksesta, se on tärkeää tuomita heti ilmoituksen jälkeen eikä jäädä odottamaan mitään vanhentuvia tuloksia”.

Tytteli Poikanen on kiinnittänyt huomiota myös omaan titteliinsä.

“Apulaistasa-arvoistamislinjausoikeusasiamies ei ole ihan neutraali titteli, lisäksi se on turhan naseva. Olenkin esittänyt eduskunnan puheenjohtajaneuvostolle nimikkeeni muuttamista muotoon eduskunnan uusi apulaistasa-arvoistamislinjausoikeusasiamies, koska olenhan virassani ihan tuore kasvo enkä kanna mitään tunkkaisia 70-lukulaisia valtahegemonioita.”

“Kuulinkin, että kansanedustaja Ilkka Kanerva, eduskunnan virkaiältään vanhin kansanedustajamies, on jo yhtynyt mielipiteeseeni”, Tytteli Poikanen kihertää.

Teksti: Ulpu Meri, maakuntakirjeenvaihtajatar


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Lue Uutissirkuksesta enemmänkin teemoista , ,

Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat ulkoilu urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet