Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta , Uusimmat

Hallitus aikoo poistaa työttömyyden kokonaan

Työttömien viikoittaisten työhakemusten vastaanottokeskus voisi ensi alkuun työllistää lähes 300 000 virkailijaa.

1960-luvun scania-kuorma-auto
Vilho Rämän mukaan jo pelkästään paperille printattujen työhakemusten kuljetus riittäisi täyttämään maamme kaikkien kuorma-autojen lavat useiksi kuukausiksi joka vuosi.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylimääräisen alivaltiosihteerin Vilho Rämän mukaan hätkähdyttävään lukuun on päädytty analysoimalla työttömien aktivointitoimia ja niiden kerrannaisvaikutuksia.

“On esitetty epäilyksiä, että kaikki työttömät eivät hakisi töitä tosissaan, vaan että osa hakemuksista olisi valetyöhakemuksia. Tähän on syytä suhtautua äärimmäisen vakavasti, kuten toki kaikkeen siihen, mitä iltapäivälehtien lööpeissä ja internetissä lukee”, Rämä toteaa.

“Tampereen yliopiston filosofian maisterit ovat tiettävästi teettäneet ohjelmiston, joka suoltaa työhakemuksia napin painalluksella. Ja vastauksena tähän suurimmat rekrytointiyritykset ovat yhdessä muutaman it-talon kanssa jo aikeissa perustaa valehakemuksille oman valevastaanottoprosessin.”

Vasta paperihakemukset
kertovat tositarkoituksen

”Pahimmillaan hakemusten digitalisaatio johtaa siihen, että valehakemuksia masinoidaan käsin koskematta, kenties vain silmää räpäyttämällä. Ja sitten ne käsitellään automaattisesti valetyöpaikkojen valevastaanottoprosessissa. Siis ilman, että kenenkään tarvitsee nousta sohvalta tai polvistua työkkärissä. Jotain rotia tähän on saatava”, Rämä kiteyttää.

Jotta prosessi saataisiin nopeasti kontrolliin, Rämän johtama kansallinen kilpailukyykytystyöryhmä esittää, että kaikki työhakemukset tulee jatkossa tulostaa paperille sekä varustaa hakijan omakätisellä allekirjoituksella, jonka vahvistaa julkinen notaari tai kaksi täysi-ikäistä henkilöä, joista vähintään toisen pitää olla töissä.

Lopuksi hakemus tulee toimittaa postitse Pohjois-Pohjanmaalle perustettavaan työhakemusten vastaanottokeskukseen. Lähettäjä maksaa postikulut.

Jotta Kela ehtisi käsitellä kilpailukyykytettävien etuisuudet ja toimeentuloavustushakemukset maksimissaan vuoden sisällä, keskukseen tarvittaisiin 30 000 työntekijää. Jos ja kun etuuspäätösten vasteaikaa halutaan lyhentää kuukauteen, mikä on oppositiopuolueiden tavoite, tarkoittaa tämä noin 300 000 työntekijän rekrytointia vastaanottokeskukseen.

Täystyöllisyyteen vielä
ennen eduskuntavaaleja

Rämän mukaan tarvittava työvoima voidaan löytää pääosin työttömien joukosta, joita tilastokeskuksen mukaan on tällä hetkellä 270 000. Rämä onkin enemmän huolissaan työvoimapulan ja harjaantumisprosessin mahdollisesti aiheuttamista viiveistä Kelan maksatusprosessissa.

”Osa niistä lusmuist… työttömistä varmasti kieltäytyy tästäkin työstä, mutta alkukankeudet kuitenkin on tehty voitettaviksi ja lopussa järki seisoo”, hän toteaa.

Rämä uskoo täystyöllisyyden olevan totta Suomessa jo kuluvan vaalikauden lopulla.

”Tarvittaessa kausityövoimaa voidaan löytää myös Filippiineiltä ja Thaimaasta, etenkin jos marjavuosi on huono.”

Rämän mukaan hän on jo informoinut Nobel-komiteaa ja YK:n työjärjestöä tästä talous- ja yhteiskuntatieteellisestä innovaatiostaan.

Teksti: Jalmari Aalto, maakuntakirjeenvaihtaja


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2018 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.