Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Mies etsi parempaa elintasoa vuonna 1912

Raportoi 05.05.2017 12.05 Työurat, Uusimmat

Laihialaisen Amerikan-matkasta kertoo sanomalehti Pohjalainen huhtikuussa 1912

Hyvissä ajoin ennätti hän Liverpooliin ja osti sieltä toisen luokan piletin New Yorkiin toivossa, että toisen luokan matkustajana varmasti pääsisi maihin.

Silloin hänen rahansa kuitenkin loppuivat niin että hänellä ei ollut vaadittua maihinnoususummaa. Laivalla oleva siirtolaistarkastaja ei sen vuoksi saattanut laskea häntä maihin, erittäinkin kun Hakala ei osannut maan kieltä eikä ollut siellä ennen käynyt. Tämän vuoksi hänet teljettiin hyttiinsä, ja aijottiin seuraavana aamuna kolmannen luokan matkustajain kera viedä Ellis Islandiin.

Mutta Hakalapa huomasikin hyttinsä ikkunan kyllin suureksi, mahtuakseen sitä tietä ulos vapauteen. Kun lähellä riippui vielä pari nuoraakin, niin ei hänen, nuori mies kun oli, ollut mitenkään vaikea päästä alas. Sitä tietä hän yön hämyssä katosi, mihin, siitä ei ole tietoa.

Cunard-linjalle saattaa Hakalan pako kuitenkin tulla pikkusen maksamaan, sillä sen on suoritettava 500 dollarin sakko valtiolle, ellei se saa pakolaista kiinni. – F. Amer.

(Teksti julkaistu vaasalaisen Pohjalainen-lehden pikku-uutisissa 25.4.1912. Mauretania-laivan kuva Hemma och Ute -lehdestä 30.10.1911 / Kansalliskirjasto)

Aiheesta muualla:
National Park Service: Ellis Island


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Lue Uutissirkuksesta enemmänkin teemoista ,

Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat ulkoilu urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet