Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Robotiikka tehostaa maakuntahallintoa

Raportoi 12.04.2017 17.04 Muut kohkaukset, Talous, Tapetilla nyt, Uusimmat, Uutiset ja vanhaset

Suomen tulevien maakuntien kaikki päätöksenteko hoituisi yhdellä robotilla. Asian paljastaa päijäthämäläisen ajatuspajan tuore it-ratkaisuraportti.

sähkökytkentäkotelo ja pyörillä seisova laite

Ajatus- ja munahautomo Päijät-Pajassa on kokeiltu intialaiseen softaan (kuvassa kotelossa oikealla) perustuvaa maakuntahallintoa hoitavaa robottia, joka on testiajon aikana mm. kieltäytynyt kahden terveysaseman ulkoistamisesta.

“Mikäli robotti hoitaisi maakunnan tehtäviin liittyvät valintatilanteet, tietokonekapasiteetin lisäksi tarvittaisiin vain noin kahden ihmisen vuosityöpanos tämän tekniikan ylläpitoa varten”, maakuntahallinnon kehittämistoimikunnan it-ratkaisujen yhdenmukaistamisasiain päällikkö Aulis Lehtoharju kertoo.

“Useat intialaiset yhtiöt ovat jo ilmoittaneet kiinnostuksestaan ylläpitotehtäviin”, raportin julkistaneen Ajatus- ja munahautomo Päijät-Pajan luova johtaja Joonas Lehtoharju lisää.

Älykästä ja oppivaa tietokonetta voitaisiin ohjata vaalitulosten pohjalta. Ratkaisujen peruslähtökohtana olisivat Lehtoharjujen mukaan kuitenkin aina joko talous, talous tai talous.

Mikäli päätöksenteon robotisoimisesta päästään yksimielisyyteen, hankinnan kilpailutusta ja joustavaa käyttöönottoa varten täyty perustaa maakunnalliset ite- eli it-ratkaisujen edistämiskeskukset. Vaaleilla valitut maakuntavaltuustot valvoisivat ite-keskuksien toimintaa ennen kuin robotti oppisi paitsi hoitamaan keskusten ja maakuntien kaikki tehtävät myös valvomaan itse itseään.

“Parisen kuukautta siihen voisi mennä”, Joonas Lehtoharju arvioi.

Useat puolueet ovat jo kyseenalaistaneet robotin käytön maakunnallisessa päätöksenteossa. Kriittisimmin robotiikkaan suhtautuvat yksityiset terveysasemayhtiöt. Niiden mukaan robotit saattavat pahimmillaan tehdä esimerkiksi ulkoistamisen vaikutuksesta kuntien talouteen jopa yli kymmenen vuoden päähän ulottuvia laskelmia, jotka voivat helposti olla virheellisiä.


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Lue Uutissirkuksesta enemmänkin teemoista , , , ,

Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat ulkoilu urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet