Press "Enter" to skip to content

Talous , Uusimmat

Robotiikka tehostaa maakuntahallintoa

Suomen tulevien maakuntien kaikki päätöksenteko hoituisi yhdellä robotilla. Asian paljastaa päijäthämäläisen ajatuspajan tuore it-ratkaisuraportti.

sähkökytkentäkotelo ja pyörillä seisova laite
Ajatus- ja munahautomo Päijät-Pajassa on kokeiltu intialaiseen softaan (kuvassa kotelossa oikealla) perustuvaa maakuntahallintoa hoitavaa robottia, joka on testiajon aikana mm. kieltäytynyt kahden terveysaseman ulkoistamisesta.

“Mikäli robotti hoitaisi maakunnan tehtäviin liittyvät valintatilanteet, tietokonekapasiteetin lisäksi tarvittaisiin vain noin kahden ihmisen vuosityöpanos tämän tekniikan ylläpitoa varten”, maakuntahallinnon kehittämistoimikunnan it-ratkaisujen yhdenmukaistamisasiain päällikkö Aulis Lehtoharju kertoo.

“Useat intialaiset yhtiöt ovat jo ilmoittaneet kiinnostuksestaan ylläpitotehtäviin”, raportin julkistaneen Ajatus- ja munahautomo Päijät-Pajan luova johtaja Joonas Lehtoharju lisää.

Älykästä ja oppivaa tietokonetta voitaisiin ohjata vaalitulosten pohjalta. Ratkaisujen peruslähtökohtana olisivat Lehtoharjujen mukaan kuitenkin aina joko talous, talous tai talous.

Mikäli päätöksenteon robotisoimisesta päästään yksimielisyyteen, hankinnan kilpailutusta ja joustavaa käyttöönottoa varten täyty perustaa maakunnalliset ite- eli it-ratkaisujen edistämiskeskukset. Vaaleilla valitut maakuntavaltuustot valvoisivat ite-keskuksien toimintaa ennen kuin robotti oppisi paitsi hoitamaan keskusten ja maakuntien kaikki tehtävät myös valvomaan itse itseään.

“Parisen kuukautta siihen voisi mennä”, Joonas Lehtoharju arvioi.

Useat puolueet ovat jo kyseenalaistaneet robotin käytön maakunnallisessa päätöksenteossa. Kriittisimmin robotiikkaan suhtautuvat yksityiset terveysasemayhtiöt. Niiden mukaan robotit saattavat pahimmillaan tehdä esimerkiksi ulkoistamisen vaikutuksesta kuntien talouteen jopa yli kymmenen vuoden päähän ulottuvia laskelmia, jotka voivat helposti olla virheellisiä.


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.