Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Perushätätuki saattaa helpottaa Kela-asiointia

Raportoi 14.03.2017 16.03 Muut kohkaukset, Talous, Tapetilla nyt, Uusimmat, Uutiset ja vanhaset

Asiakas voi ehkä pian hakea oikeutta käyttää henkilökunnan vessaa Kela-käynneillään, mikäli hänen hakemuksensa perushätätuesta on ehditty siihen mennessä käsitellä.

Aulassa on televisio, ruukkukasvi ja wc-pönttö

WC-tilojen väärinkäytön estämiseksi Kelan odotussaleissa on tutkittu myös mahdollisuutta integroida wc-pöntöt kiinteästi osaksi salien sisustusta.

Keskustelu Kela-konttoreiden vessakäytännöistä alkoi virrata vuolaana, kun asiakkaat eri puolilta maata ryhtyivät tuomaan esille jonotuksessa kohtaamiaan ongelmia.

“Saimme palautetta, että kukaan ei mielellään lähde kotiinsa tai lähiseudun kauppakeskukseen vessaan, koska hänen oma vuoronumeronsa voi tällä välin mennä kokonaan ohi”, Kansaneläkelaitoksen Etelä-Suomen asiakasrajapintajohtamisen ja kansalaisperustukiturvan tulosalueen apulaispäällikkö Merit Jäätynytvuori-Eysulaey kertoo.

“Perushätätukihakemuslomake PHTH LOM1 on kehittämistyömme asialistalla ja se otettaaneen käyttöön mahdollisimman nopeasti, viimeistään ensi vuoden lokakuussa. Perushätätukihakemuksen voi tuolloin jättää paperiversiona tai sähköisesti Kelan asiointisivuilla.”

Perushätätuki antaisi oikeuden käyttää virkalijavessaa. Asiakkaan tulee tukea hakiessaan kirjallisin liittein todistaa, ettei hänelle ole mahdollista tuoda mukanaan omaa laskoastiaa, sorsaa tai pottaa, pyyhepapereita ja koirankakkapussia. Mikäli on, tuki myönnetään rajoitettuna eli vain mahdollisuutena mennä aulassa olevan sermin taakse tekemään tarpeitaan yksityisesti.

“Omat tuotoksensa asiakkaan tulee tällöin noukkia mukaansa koirankakkapussiin poiskuljetettaviksi, jotka voi sitten itse hyödyntää esimerkiksi kompostoimalla tai sitten vaan vetää ne kotona oman vessanpöntön kautta yhteiskunnan jätteenkäsittelyjärjestelmän hoidettaviksi”, Jäätynytvuori-Eysulaey kuvailee.

Perushätätuen maksimiksi on kaavailtu 50 euroa kuukaudessa. Kela myöntäisi summan asiakkaalle viranomaisvessojen käytöstä syntyneiden sähkö-, vesi- ja siivouskulujen kattamiseksi.

Kun tuki myönnetään, Kelan perintäosasto perii sen asiakkaalta saman tien takaisin Kelan kassaan, jotta häntä ei vaivata turhilla rahansiirtoliikenteillä tai laskutuksilla. Asiakkaalle lähetettäisiin toki kirjallisena perushätätukipäätökset kotiin. Perintäosasto lähettäisi lisäksi kirjallisen kuitin asiakkaalle.

Jäätynytvuori-Eysulaeyn mukaan nykyisiä käytäntöjä kritisoivat keskustelijat eivät ole huomioineet tuoreimpia tilastotietoja.

“Kelasta saa nopeimmillaan arkitiistaisin ja arkitorstaisin klo 12-14 välissä henkilökohtaisen palvelun keskimäärin 43,33 minuutissa eli noin 2600 sekunnissa. Totta kai viikoittain on myös päiviä, jolloin jonotus voi venyä pitemmäksi, mutta eihän tämä mikään palolaitos olekaan.”

Jäätynytvuori-Eysulaeyn mielestä julkisuuteen karannut pidätysongelma koskee todellisuudessa vain hyvin pientä osaa asiakaskunnasta, jotka aivan hyvin voisivat hoitaa perushätäasiointinsa kauppakeskusten vessoissa samalla kun kuljettavat tukirahansa niihin, “mutta älä nyt pane tätä sinne lehteen”.

Kela-asiakas ja eläkeläisrouva Saara Mähönen on jo päässyt testiryhmään, joka on saanut tehdä anomuksen, vastaanottaa ensimmäisen perushätätuen ja esittää siitä mielipiteensä:

”Saapahan taas kotiin kuljetettuina lisää noita papereita, joilla voi pyyhkiä p…”

Teksti: Minttu-Maari Mustonen, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheen vierestä muissa aviiseissa:
Helsingin Uutiset 21.2.2017: Malmin Kela kielsi asiakkailta vessojen käytön – vasta sinnikäs palaute muutti tilanteen


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Lue Uutissirkuksesta enemmänkin teemoista , ,

Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet