Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Kolme puoluetta kiinnostui äänestäjistään

Raportoi 09.03.2017 14.03 Muut kohkaukset, Politiikka, Tapetilla nyt, Uusimmat, Uutiset ja vanhaset

Useimpien eduskuntapuolueiden nettisivujen sisältöä ja rakennetta lienee viimeksi mietitty viime vuosisadalla hieman ennen lokakuun vallankumousta jos silloinkaan.

ihmiset rientävät kadun yli

Epätietoiset äänestäjät etsivät suuntaansa, mutta eivät tunne löytävän haluaamaansa ehdokasta tai tietoa siitä, missä ja milloin tämän voisi tavata.

Kolme eduskuntapuoluetta kertoo verkossa äänestäjilleen helposti havaittavasti, missä ja milloin heidän kuntavaaliehdokkaitaan voi tavata. Kolmen kärjestä vain yksi puolue kertoo joidenkin tavattavissa olevien ehdokkaiden nimet.

Eniten kiinnostusta äänestäjiensä tapaamiseen ennen huhtikuun kuntavaaleja osoittavat ruotsalainen kansanpuolue, perussuomalaiset ja kristillinen liitto.

RKP:n ja perussuomalaisten tapahtumakalenterit löytyvät kaikkein helpoimmin. RKP:llä pääsivun ylälaidan tapahtumalinkin alta voi valita kaikki tapahtumat. Perussuomalaisten sivuilta pääsee paikkakuntakohtaiseen tapahtumakalenteriin sekä Kuntavaalit 2017 että Tule mukaan -> tapahtumat -linkkien kautta. Kalenteri kertoo myös tilaisuuksien tarkan paikan karttapohjalla.

Perussuomalaiset tai RKP eivät kerro, ketä missäkin paikallistapahtumassa voi tavata.

Kristillinen liitto paljastaa jonkin verran myös tavattavissa olevien ehdokkaiden nimiä, mutta tiedon löytäminen vaatii joko pitkää vieritystä tai vaihtoehtoisesti ensin yhden klikkauksen, sitten pitkän vierityksen ja tämän jälkeen vielä kaksi uutta klikkausta, jolloin halutun vaalipiirin tapahtumat avautuvat.

sdp.fi tulevat tapahtumat kertoo, ettei tapahtumia ole

SDP:n tulevat tapahtumat -haku ei lisää uskoa tulevaisuuteen. Kuvakaappaus sivulta sdp.fi/tapahtumat

Kaikkien muiden puolueiden tapahtumien löytäminen on vaikeaa. Esimerkiksi SDP:n valtakunnallisilta nettisivuilta ei näe lainkaan tulevia tapahtumia: kun valitsee yläpalkista ajankohtaista-otsikon ja sen alta tulevat tapahtumat, ei löydä mitään.

“Näin synkkiä tulevaisuudennäkymiä en osannut odottaa”, Uutissirkuksen navigointi-, agitointi- ja vaalikarja-asiantuntija Uolevi Ahonen arvioi.

“Tämä on sääli, sillä SDP:n Helsingin paikallissivujen kalenteri
kertoo kyllä tapahtumat ja jopa osan tilaisuuksissa tavattavissa olevien ehdokkaiden nimistä. Puolueen ‘jokaiselle jotakin’ -tyyppinen pääsivun nykyratkaisu vie kuitenkin uskon poliitiikkaan ennen kuin sitä on ehtinyt edes syntyä.”

Googlaa puolueen ja
kaupungin nimellä!

Helpoin tie tapahtumien löytämiseen on googlaus: puolueen nimi ja kaupungin nimi. Tällöin voi päätyä puolueen paikallisjärjestön sivulle, jolta parhaimmassa tapauksessa löytyy myös tapahtumakalenteri, huonoimmassa vain nimilista ehdokkaista, joita klikkailemalla sitten joko löytää tietoa näiden tilaisuuksista tai ei.

Varsinkin puolueiden valtakunnalliset nettisivut ovat omiaan luomaan politiikkaa vähätteleviä ajatuksia: jos tapahtumia löytääkseen pitää nähdä tällainen vaiva, niin neljännen googlauksen jälkeen alkaa tehdä mieli etsiä jokin toinen harrastus kuin äänestäminen.

Erityisen hankalaa, jos ehdokas
ei ole selvillä etukäteen

Jos tietää ehdokkaansa nimen, tämän vaalitilaisuudet löytyvät yleensä kohtuullisesti ehdokkaan omilta nettisivuilta ja somesta.

“Facebook, Twitter ja vaalikoneet auttavat tietenkin oikean ehdokkaan tai puolueen löytämisessä, mutta työssäkäyvällä ihmisellä voi olla sellainenkin perustarve, että hän haluaa omien aikataulujensa vuoksi tietää jo viikkoa tai kahta aiemmin, missä ehdokkaan kanssa voisi jutella kasvokkain”, Ahonen sanoo.

“Ja jos ei kovin paljon seuraa politiikkaa, aloittaa etsintänsä mieluiten puolueen omilta nettisivuilta, joiden mahdollinen osoite tulee helposti mieleen puolueen nimestä. Se, että äänestäjä ei menekään sattumanvaraisesti sen ehdokkaan tilaisuuteen, jolla on kovin ääni, taajimmin toistuva Facebook-mainos, linkatuin blogi tai isoimmat vaalijulisteet, voi toki tulla yllätyksenä useimmille puolueille.”

Hakaniemen ja Malmin markkinat
helsinkiläisen toivo?

Helsingissä kaikkien vaalien ehdokkaita jokseenkin kaikista puolueista on perinteisesti ollut helpointa löytää Malmin ja Hakaniemen markkinoilta. Puolueiden antaman informaation perusteella on tässä vaiheessa hankalaa tietää, ketkä kertovat vaalilupauksiaan esimerkiksi aprillipäivänä Malmin markkinoilla.

Koska Suomessa on reilut 300 kuntaa ja niissä yhteensä kymmenisen tuhatta valtuustopaikkaa, voi jo yhdellä puolueella olla tuhansia ehdokkaita.

“Kaikkien tilaisuuksien kertominen yksillä nettisivuilla on lähes mahdoton tehtävä. Silti ainakin pääsivujen ylälaidasta pitäisi olla suorat linkit tai hakumahdollisuus alueellisiin tapahtumiin”, Uolevi Ahonen kiteyttää.

“Tosin perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien esimerkki näyttää, että kooste kuntavaalien paikallisista tapahtumista on mahdollista julkaista yhdessä paikassa käyttäjäystävällisesti. Puolueissa on selvästi mietitty, mitä tietoa nettisivuille saapuva on juuri näinä aikoina ensisijaisesti etsimässä, ja tietenkin se on tietous kuntavaalitapahtumista eikä puolueen organisatorisesta rakenteesta tai onttouttaan kumisevista vaalilupauksista tai siitä, että nyt on niinku kuntavaalit”, Ahonen sadattelee, koska hänellä alkaa olla nälkä.

Uutissirkuksen pikatestin havainnot:

Tasainen kolmen kärki:

RKP: tapahtumakalenteri ja kartat löytyvät helposti, tavattavissa olevien ehdokkaiden nimiä ei.

Perussuomalaiset: kalenteri löytyy, kartta löytyy, ehdokkaiden nimiä ei. Kalenterissa erittäin monipuoliset hakuominaisuudet.

kuvakaappaus perussuomalaisten tapahtumakalenterista

Kuvakaappaus perussuomalaisten tapahtumakalenterista. Kalenterin tapahtumia voi rajata monipuolisesti ja niitä pystyy tarkastelemaan myös kartalta.

Kristillisdemokraatit: hyvä tapahtumakalenteri löytyy vierittämällä tai useamman klikkauksen takaa kuntavaalit 2017-alasivulta. Plussaa, että myös joidenkin tavattavissa olevien ehdokkaiden nimet löytyvät.

Häntäpää jokseenkin yhtenäisenä joukkona:

SDP: valtakunnallisilla sivulla ei tulevia tapahtumia, Helsingin sivuilla tapahtumakalenteri, joka sisältää ehdokkaiden nimet, kunhan kalenterin löytää (pitää valita ylävalikosta ajankohtaista ja tapahtumat, ei suinkaan kuntavaalit). Ehdokashaku SDP:n vaalisivuilla, jotka testihetkellä latautuivat piinallisen (yli 4 sek) hitaasti.

Kokoomus: Tapahtumat löytyvät uutiset-linkin alta, josta saa esille klikkauksella kaikki tapahtumat. Esim. Malmin markkinoilla tavattavissa olevia ehdokkaita ole nimetty. Kokoomusbussia klikkaamalla saa selville bussin kiertueaikataulun. Helsingin sivuilla löytyy vierityksen jälkeen tapahtumalistaus.

Vihreät: Kuntavaalit-linkin alta löytyy vierittämällä bussikiertue-linkki, jossa vihreiden vaalibussin aikataulu paikkakunnittain. Helsingin vihreiden avaussivulla vain puolueen sisäisiä tapahtumia. Vihreätvaalit.fi-linkki johtaa vaalisivustolle, jonka tapahtumakalenterissa enemmän sisäisiä kuin kaikille tarkoitettuja tapahtumia. Tapahtumat avautuvat Google-kalenteriin, jossa karttalinkit.

Kokoomus on Malmin markkinoilla

Näillä tiedoilla äänestäjät varmasti jo tärisevät innosta päästä Malmin markkinoille. Kuvakaappaus Helsingin kokoomuksen sivuilta.

Vasemmistoliitto: valtakunnallisten sivujen tapahtumat-osion viimeinen tapahtuma on puoluekokous 19. – 20.11.2016. Jos klikkaa kuntavaalit-liukubannerista Turvallinen tulevaisuus tehdään nyt -linkkiä, pääsee valtakunnalliseen tapahtumakalenteriin (johon ei pääse pääsivun tapahtumat-otsikon kalenterilinkistä; Helsingin paikallissivujen kuntavaalit-alasivuilla taas ei ole tapahtumakalenteria ensinkään).

Keskusta: Kuntavaalit-linkin alta ehdokas- ja kuntahaku, paikallissivujen esitystekniikka ja tiedot vaihtelevat, Helsingin sivuilla vain yksi tilaisuus. Esim. Oulun sivuilla paljon enemmän, mutta tämäkin tapahtumakalenteri näyttää enemmän sisäiseen käyttöön suunnitellulta.

Uutissirkuksen pikatesti tehtiin keskiviikkona 8.3. klo 10.05 – 12.39. Asiantuntija Uolevi Ahonen ja päätoimittaja Gilbert Granholm istuivat tällöin kannettavan tietokoneen ääressä ja surffasivat eduskuntapuolueiden nettisivuilla satunnaisessa järjestyksessä. Mikäli tapahtumatietoja ei maalaisjärjellä ja alle neljällä klikkauksella löytynyt puolueen etusivulta, he tekivät Google-haun puolueen nimellä ja sanalla tapahtumat tai puolueen nimi ja kaupungin nimi.

Testi oli erittäin altis virheille, koska siinä pyrittiin toimimaan samalla tavoin kuin toimii tavallinen ihminen, jolla on elämässään muutakin tekemistä kuin yrittää selvittää, missä ehdokkaita voisi tavata. Testiryhmä myöntää sellaisen mahdollisuuden olemassaolon, että moni suomalainen ei ole kiinnostunut ehdokkaista tai heidän ajatuksistaan millään tavalla ennen vaalipäivää, sen aikana tai sen jälkeen.

Koska testi toteutettiin työaikana, päätelaitteena oli kannettava tietokone. Kammottaa ajatellakin, miten kauan hermot olisivat kestäneet älypuhelimen näytön vierittelyä.


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Lue Uutissirkuksesta enemmänkin teemoista , , , , , ,

Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat ulkoilu urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet