Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Uskottu mies arvioi kiinteistön arvon oikein

Raportoi 24.01.2017 15.01 Muut kohkaukset, Tapetilla nyt, Uusimmat, Uutiset ja vanhaset, Verotiedot

Arviointi saattoi perikunnan jäsenet erittäin hankalaan tilanteeseen, koska he joutuvat maksamaan perimästään maatilan talouskeskuksesta ja kahdesta kesämökistä perintöveroa.

laituri hiekkarannalla, vene menee taustalla salmessa

Paikkakunnan ulkopuolelta saapuneet uskotut miehet arvioivat mm. perikunnan kesämökit reilusti yli 10 000 euron arvoisiksi, vaikka Peräntaan toimituksellemme näyttämästä kuvasta käy selvästi ilmi, ettei toisen mökin länteen antavasta rannastakaan ole juuri mihinkään.

Päijäthämäläisen vainajan vanhimman pojan Arto Peräntaan, 59, kädet tärisevät vielä neljä viikkoa perunkirjoituksen jälkeen, kun hän näyttää tilaisuudessa tehtyjä papereita.

“Ei voi olla niin, että 140-neliöisen kuuden huoneen ja keittiön talon arvoksi merkitään 150 000 euroa”, Peräntaka sanoo ja katsoo tuohtuneena tuvan ikkunasta avautuvaa lumen peittämää järvimaisemaa.

“Lisäksi perimme isältäni kaksi länsirantaista kesämökkiä, joista kummankin arvoksi on perukirjaan kirjattu yli 100 000 euroa.”

Peräntaan perikunnan tilanne on puhuttanut alueen ihmisiä laajasti.

“Kun kävin tankkaamassa Apsilla, kuulin siellä monilta miehiltä, että yli kymppitonnia ei ole koskaan missään näiden kulmien perunkirjoituksessa merkattu minkään rakennuksen arvoksi. Tai no kerran on laitettu 15 000 yhdelle talolle, kun se oli Mäkeläisen naapurissa, joka oli verotoimistossa töissä.”

Oma poika suositteli
uskottuja miehiä

Arto Peräntaka on niin suutuksissaan, että hän vetää takin ylleen ja lähtee puhisten kävelemään tilan 400-metristä rantaviivaa edestakaisin.

Kaikki ongelmat alkoivat, kun uskotun miehen tehtävään jo lupautunut henkilö sairastui äkillisesti.

“Liukkolan Yrjö täällä on serkkunsa kanssa hoitanut perunkirjoituksia niin kauan kuin kukaan muistaa. Meillekin oli tulossa, mutta joutui yhtäkkiä ohitusleikkaukseen ja sai jotain jälkitauteja.”

“Kun se Liukkolan serkku oli vaan enempi semmoinen apumies, niin poikani siihen kiireeseen suositteli yhtä vanhaa koulukaveriaan, joku asianajaja kai se nykyään on. Ja sieltä se tuli hienossa takissaan jonkun toisen lakimiehen kanssa ja ne olivat ottaneet selvää jostain toteutuneista kiinteistökaupoista ja mökkien varustelusta ja laittoivat perukirjaan ne rätinkinsä.”

Sukulaisten välit
ovat katkeamassa

Peräntaka on totisen paikan edessä. Hän ja hänen siskonsa joutunevat käyttämään osan aiempien puutavarakauppojensa tuloista perintöverojen maksuun.

Tilannetta ei ole helpottanut kuolinpesän kolmannen osakkaan eli Peräntaan pikkuveljen suhtautuminen asiaan.

“Velipoika sanoi ihan vakavalla naamalla, että järven eteläpäässä on myyty hiukan meidän taloa muistuttava kiinteistö juuri uskottujen miesten arvioimaan hintaan. Ja että jos tämä vaihtaisi omistajaa samalla summalla, meille ei syntyisi verotettavaa myyntivoittoa.”

“Jumalauta hetikö pitäisi ruveta kaupittelemaan isän vaivalla rakentamia taloja ja mökkejä! Minä kyllä ajan tänne joka juhannuksena 300 kilometriä, jotta voin lämmittää saunan ja polttaa kokkoa. Ja monina viikonloppuinakin aion tulla! Samalla reissulla se hoituu kuin käynti minun omallakin kesämökillä.”

Peräntaka katkaisi heti välit veljeensä. Se pani miehen mielen matalaksi, perunkirjoituksen takia kun oma poikakin on jo haussa lähestymiskieltoon. Peräntaka haluaakin muistuttaa kaikille, että uskottujen miesten valinnassa on käytettävä malttia.

“Että selvittää, minkälaisia arvoja ne on keksin… siis arvioineet millekin kiinteistölle aiemmin tekemissään perunkirjoituksissa. 20 000 on se alaraja, jonka yli jos perinnön arvo menee, niin veroja joutuu maksamaan.”


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Lue Uutissirkuksesta enemmänkin teemoista , , ,

Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat ulkoilu urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet