Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Vaihtoehtoiset faktat pelastavat kuntatalouden

Raportoi 23.01.2017 19.01 Muut kohkaukset, Talous, Tapetilla nyt, Uusimmat, Uutiset ja vanhaset

Totuuden vaatimuksen poistuminen hallinnon teksteistä on tuomassa valtavat säästöt julkiselle sektorille.

pakettiauto jäisellä tiellä

Tommosjärven kunnan maakuntalehteen lähettämän otoksen kuvatekstistä käy selvästi ilmi, että kunnan pääraitin hoito on ensiluokkaista etenkin vilkkaimmissa liikenteen solmukohdissa, joissa liikennevalot sujuvoittavat kuntalaisten arkea.

Kuntien ja valtion hallinnossa tuotetaan vuosittain esityslistatekstejä, päätösten perusteluita ja muita virallisia tekstejä. Tällä hetkellä tekstien kirjottamiseen päätöksentekoa varten tarvitaan kymmeniä tuhansia hallintohenkilöitä ja asiantuntijoita, koska tekstejä koskee vaatimus paikkansapitävyydestä.

Sama ongelma on rasittanut kuntien tiedotteita, mutta ei enää kauan. Tommosjärven kunnan hallinnossa ikivanha totuuden vaatimus on nyt uskallettu haastaa ensimmäisenä Euroopassa.

Kontekstipakko pois

Tommosjärvi on ottanut käyttöön Tekstinsuoltaja-ohjelman. Ohjelma tuottaa suomenkieltä muistuttavaa tekstiä, jonka sisältö on täysin kahlitsematonta. Ohjelmaan tarvitsee vain syöttää aihe, toivottu tekstin pituus ja kieli. Ohjelma työstää annettujen parametrien mukaista sanatasolla ymmärrettävää, mutta kontekstipakosta vapaata tekstiä.

Ohjelman kehittäjän, tietohallintokoordinaattori Riiho Ala-Mäkelän mukaan ns. vaihtoehtoisen totuuden tuoma vapaus avasi hänen silmänsä uusille mahdollisuuksille.

“Sain idean jo 1980-luvulla ilmestyneestä sarjakuvasta, jossa valtava tietokone suolsi sattumanvaraista tekstiä vuosisadasta toiseen. Syntyi siansaksaa ja upeaa kirjallisuutta. Ajatus on kiehtonut minua siitä saakka. Nyt teknologia ja yleinen ilmapiiri on mahdollistanut tämäntyyppisen tekstintuotannon käytännössä.”

Tommosjärven kunnassa kaikki esityslistat on tuotettu viime perjantaista alkaen Tekstinsuoltajalla.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Rauna Hiirakon (kesk) mielestä ero entiseen on suuri, ja uusi käytäntö vaatii totuttelua.

“Olen sellainen vanhakantainen kunnallispoliitikko, että olen tottunut odottamaan esityslistalta totuudenmukaisuutta. Silti ymmärrän kyllä, että kehityksen mukana on pysyttävä emmekä voi jäädä menneisyyden vangiksi. Kun totuus on auttamatta vanhanaikaista ei siihen kannata jäädä kiinni hallinnossakaan. Kyllähän joissakin kunnissa on laillisuuden ja toimivallan rajoja jo rohkeasti haastettu aiemminkin”, Hiirakko sanoo.

Lisäetuna valitusten väheneminen

Tommosjärven kunta onkin ripeästi käynnistänyt koko hallintohenkilöstöä koskevat irtisanomiset. Määräaikaisesti kunnan palvelukseen jää kaava-arkkitehti liittämään karttoja esittelyaineistoihin ja tietohallintosuunnittelija koodaamaan kuvia tuottavaa lisäosaa tekstinsuoltajaan.

Riiho Ala-Mäkelän mukaan kansalaisten valitusoikeudesta on turha huolehtia tässä yhteydessä.

“Jos ei ymmärrä lukemaansa tai se ei liity mitenkään tulevaan päätökseen, ei ole mahdollista valittaakaan. Tästä lähtien maanmyynnit ja teollisuushallien kaavoitus etenee sutjakasti ja niistä kirjoitetaan asianmukaista tekstiä mediaan, oli sitten kyse paikallis- tai maakuntalehdestä tahi Hesarista tai Ylen nettisivuista.”

Teksti: Laila-Leea Pikkula, maakuntakirjeenvaihtaja


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Lue Uutissirkuksesta enemmänkin teemoista , , , , , ,

Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat ulkoilu urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet