Press "Enter" to skip to content

Talous , Uusimmat

Vaihtoehtoiset faktat pelastavat kuntatalouden

Totuuden vaatimuksen poistuminen hallinnon teksteistä on tuomassa valtavat säästöt julkiselle sektorille.

pakettiauto jäisellä tiellä
Tommosjärven kunnan maakuntalehteen lähettämän otoksen kuvatekstistä käy selvästi ilmi, että kunnan pääraitin hoito on ensiluokkaista etenkin vilkkaimmissa liikenteen solmukohdissa, joissa liikennevalot sujuvoittavat kuntalaisten arkea.

Kuntien ja valtion hallinnossa tuotetaan vuosittain esityslistatekstejä, päätösten perusteluita ja muita virallisia tekstejä. Tällä hetkellä tekstien kirjottamiseen päätöksentekoa varten tarvitaan kymmeniä tuhansia hallintohenkilöitä ja asiantuntijoita, koska tekstejä koskee vaatimus paikkansapitävyydestä.

Sama ongelma on rasittanut kuntien tiedotteita, mutta ei enää kauan. Tommosjärven kunnan hallinnossa ikivanha totuuden vaatimus on nyt uskallettu haastaa ensimmäisenä Euroopassa.

Kontekstipakko pois

Tommosjärvi on ottanut käyttöön Tekstinsuoltaja-ohjelman. Ohjelma tuottaa suomenkieltä muistuttavaa tekstiä, jonka sisältö on täysin kahlitsematonta. Ohjelmaan tarvitsee vain syöttää aihe, toivottu tekstin pituus ja kieli. Ohjelma työstää annettujen parametrien mukaista sanatasolla ymmärrettävää, mutta kontekstipakosta vapaata tekstiä.

Ohjelman kehittäjän, tietohallintokoordinaattori Riiho Ala-Mäkelän mukaan ns. vaihtoehtoisen totuuden tuoma vapaus avasi hänen silmänsä uusille mahdollisuuksille.

“Sain idean jo 1980-luvulla ilmestyneestä sarjakuvasta, jossa valtava tietokone suolsi sattumanvaraista tekstiä vuosisadasta toiseen. Syntyi siansaksaa ja upeaa kirjallisuutta. Ajatus on kiehtonut minua siitä saakka. Nyt teknologia ja yleinen ilmapiiri on mahdollistanut tämäntyyppisen tekstintuotannon käytännössä.”

Tommosjärven kunnassa kaikki esityslistat on tuotettu viime perjantaista alkaen Tekstinsuoltajalla.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Rauna Hiirakon (kesk) mielestä ero entiseen on suuri, ja uusi käytäntö vaatii totuttelua.

“Olen sellainen vanhakantainen kunnallispoliitikko, että olen tottunut odottamaan esityslistalta totuudenmukaisuutta. Silti ymmärrän kyllä, että kehityksen mukana on pysyttävä emmekä voi jäädä menneisyyden vangiksi. Kun totuus on auttamatta vanhanaikaista ei siihen kannata jäädä kiinni hallinnossakaan. Kyllähän joissakin kunnissa on laillisuuden ja toimivallan rajoja jo rohkeasti haastettu aiemminkin”, Hiirakko sanoo.

Lisäetuna valitusten väheneminen

Tommosjärven kunta onkin ripeästi käynnistänyt koko hallintohenkilöstöä koskevat irtisanomiset. Määräaikaisesti kunnan palvelukseen jää kaava-arkkitehti liittämään karttoja esittelyaineistoihin ja tietohallintosuunnittelija koodaamaan kuvia tuottavaa lisäosaa tekstinsuoltajaan.

Riiho Ala-Mäkelän mukaan kansalaisten valitusoikeudesta on turha huolehtia tässä yhteydessä.

“Jos ei ymmärrä lukemaansa tai se ei liity mitenkään tulevaan päätökseen, ei ole mahdollista valittaakaan. Tästä lähtien maanmyynnit ja teollisuushallien kaavoitus etenee sutjakasti ja niistä kirjoitetaan asianmukaista tekstiä mediaan, oli sitten kyse paikallis- tai maakuntalehdestä tahi Hesarista tai Ylen nettisivuista.”

Teksti: Laila-Leea Pikkula, maakuntakirjeenvaihtaja


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.