Press "Enter" to skip to content

Politiikka , Uusimmat

Hallitus yhtiöittää hengitysilman jakelun

Jatkossa hengitettäväksi tarkoitetun ilman omistaa Hengitysilmayhtiö Hema Oy, joka myy hengitysilmakiintiöitä öljy- ja vakuutusyhtiöiden sekä kauppaketjujen edelleen myytäväksi.

auringonsäteet pilkistävät pilvien alta ja osuvat metsään ja mereen
Sosiaali- ja terveysalan erityisasiantuntija Sissela Hakunen korostaa, että Suomi voi päästä voiton puolelle ilman myymisellä, sen ostamisesta kun on jo aiempaa kokemusta Saksan markkinoilta.

Hengitysilmakiintiö perustuu alkuvaiheessa pelkästään henkilön koon perusteella tehtävään laskennalliseen malliin tasaisen hengityksen tahtiin eli 12-16 kertaa minuutissa.

Urheiluharrastuksen ja vaikkapa sepelvaltiomotautiin liittyvän angina pectoriksen aiheuttamat muutokset hengitystahdissa eivät automaattisesti päivity kiintiötietoihin. Kansalaisen on käytävä vuosittain anomassa ja maksamassa muutokset nettiportaalin kautta.

Juha Sipilän (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysalan erityisasiantuntija Sissela Hakunen näkee uudistuksessa laajoja mahdollisuuksia innovointiloikkiin.

Hengitysilman tarvearviointiklusteri
antaa potkua uuteen liiketoimintaan

“Onhan selvää, että kuka tahansa ei pysty ammattimaisesti arvioimaan esimerkiksi urheiluharrastuksessa vuoden mittaan vaadittavat hengitysilman määrää. Tässä syntyy kokonaan uusi liiketoiminnan ala eli hengitysilman tarvearviointi siihen liittyvine koulutuksineen”, Hakunen sanoo.

Myös kansanterveyteen uudistuksella on erityisasiantuntijan mukaan pelkästään positiivisia vaikutuksia.

“Sepelvaltimotautiin liittyvä hengenahdistus aiheuttaa usein hengenhaukkomista ja kiivaampaa hengitystä. Kun tämä tuo lisää kustannuksia, kansalaiset kiinnittävät tarkemmin huomiota elintapoihinsa välttääkseen sepelvaltimotaudin.”

Soteyhtiöiden tulokseen sepelvaltimotaudin vähenemisellä ole vaikutusta. Erityisavustajan mukaan on odotettavissa, että yleisen ilmapiirin negatiivisuus pitää huolen siitä, että esim. masennuslääkkeiden ja -hoitojen tarve kasvaa.

Kansalaisten hengitysilman käyttöä mittaavat henkilökohtaiset mittarit tulevat myyntiin syksyllä, ja niiden hankkiminen on pakollista. Mittareita valmistavan yhtiön mukaan tuotekehitys on jo pitkällä. Mittari asennetaan henkitorveen yksityisellä asennuksiin valtuutetulla lääkäriasemalla. Julkisen puolen palveluissa mittarin asentaminen ei ole mahdollista.

Hieno ja yhteiskunnallisesti tärkeä
uudistus lisää tuottavuutta

Kiintiöiden hallinnoimiseen tarkoitettu nettisovellus ja sen mobiiliversio valmistuvat koekäyttöön aikaisintaan vuonna 2019. Siihen saakka kansalaisten on tultava toimeen sillä kiintiöllä, jonka he ovat saaneet. Erityisasiantuntija ei pidä tätä isona ongelmana.

“On tietysti mahdollista, että joltakin niin sanotusti henki loppuu, mutta suuressa kuvassa kyse on hienosta ja yhteiskunnallisesti tärkeästä uudistuksesta. Näin lisäämme tuottavuutta ja kilpailukykyä.”

Hakunen toteaa, että ilman myynnin ja sotepalveluiden yhtiöittämisen jälkeen Suomen hyvinvointipalvelut tuottavat voittoja niitä omistaville yrityksille.

“Tämä on omiaan lisäämään valtion verotuloja ja työpaikkoja tai jotain”, hän korostaa.

Erityisasiantuntija Hakunen myöntää, että erityisryhmillä eli henkilöillä ilman sähköistä henkilöllisyystodistusta, yli 60-vuotiailla, alle 8-vuotiailla, maahanmuuttajilla ja kehitysvammaisilla voi olla vaikeuksia nettiportaalin ja mobiiliversion käytössä.

“Ei silti voi ajatella, että pysäytämme kehityksen. On uskallettava kokeilla ketterästi. Onhan meillä takavuosilta kokemusta jopa ilman ostamisesta Saksasta. Nyt me myymme sitä, eli voiton puolella ollaan!”

Hengitysilman yhtiöittäminen on herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomailla. Sosiaali- ja terveysministeriöön on jo tullut kaksi asiaa koskevaa kyselyä Pohjois-Koreasta.

Teksti: Laila-Leea Pikkula, maakuntakirjeenvaihtaja


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2018 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.