Pohjoismaiden dynaamisimmin pysähdyttävä satiirisivusto

Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!

Hallitus yhtiöittää hengitysilman jakelun

Raportoi 10.01.2017 13.01 Muut kohkaukset, Politiikka, Tapetilla nyt, Uusimmat, Uutiset ja vanhaset

Jatkossa hengitettäväksi tarkoitetun ilman omistaa Hengitysilmayhtiö Hema Oy, joka myy hengitysilmakiintiöitä öljy- ja vakuutusyhtiöiden sekä kauppaketjujen edelleen myytäväksi.

auringonsäteet pilkistävät pilvien alta ja osuvat metsään ja mereen

Sosiaali- ja terveysalan erityisasiantuntija Sissela Hakunen korostaa, että Suomi voi päästä voiton puolelle ilman myymisellä, sen ostamisesta kun on jo aiempaa kokemusta Saksan markkinoilta.

Hengitysilmakiintiö perustuu alkuvaiheessa pelkästään henkilön koon perusteella tehtävään laskennalliseen malliin tasaisen hengityksen tahtiin eli 12-16 kertaa minuutissa.

Urheiluharrastuksen ja vaikkapa sepelvaltiomotautiin liittyvän angina pectoriksen aiheuttamat muutokset hengitystahdissa eivät automaattisesti päivity kiintiötietoihin. Kansalaisen on käytävä vuosittain anomassa ja maksamassa muutokset nettiportaalin kautta.

Juha Sipilän (kok) hallituksen sosiaali- ja terveysalan erityisasiantuntija Sissela Hakunen näkee uudistuksessa laajoja mahdollisuuksia innovointiloikkiin.

Hengitysilman tarvearviointiklusteri
antaa potkua uuteen liiketoimintaan

“Onhan selvää, että kuka tahansa ei pysty ammattimaisesti arvioimaan esimerkiksi urheiluharrastuksessa vuoden mittaan vaadittavat hengitysilman määrää. Tässä syntyy kokonaan uusi liiketoiminnan ala eli hengitysilman tarvearviointi siihen liittyvine koulutuksineen”, Hakunen sanoo.

Myös kansanterveyteen uudistuksella on erityisasiantuntijan mukaan pelkästään positiivisia vaikutuksia.

“Sepelvaltimotautiin liittyvä hengenahdistus aiheuttaa usein hengenhaukkomista ja kiivaampaa hengitystä. Kun tämä tuo lisää kustannuksia, kansalaiset kiinnittävät tarkemmin huomiota elintapoihinsa välttääkseen sepelvaltimotaudin.”

Soteyhtiöiden tulokseen sepelvaltimotaudin vähenemisellä ole vaikutusta. Erityisavustajan mukaan on odotettavissa, että yleisen ilmapiirin negatiivisuus pitää huolen siitä, että esim. masennuslääkkeiden ja -hoitojen tarve kasvaa.

Kansalaisten hengitysilman käyttöä mittaavat henkilökohtaiset mittarit tulevat myyntiin syksyllä, ja niiden hankkiminen on pakollista. Mittareita valmistavan yhtiön mukaan tuotekehitys on jo pitkällä. Mittari asennetaan henkitorveen yksityisellä asennuksiin valtuutetulla lääkäriasemalla. Julkisen puolen palveluissa mittarin asentaminen ei ole mahdollista.

Hieno ja yhteiskunnallisesti tärkeä
uudistus lisää tuottavuutta

Kiintiöiden hallinnoimiseen tarkoitettu nettisovellus ja sen mobiiliversio valmistuvat koekäyttöön aikaisintaan vuonna 2019. Siihen saakka kansalaisten on tultava toimeen sillä kiintiöllä, jonka he ovat saaneet. Erityisasiantuntija ei pidä tätä isona ongelmana.

“On tietysti mahdollista, että joltakin niin sanotusti henki loppuu, mutta suuressa kuvassa kyse on hienosta ja yhteiskunnallisesti tärkeästä uudistuksesta. Näin lisäämme tuottavuutta ja kilpailukykyä.”

Hakunen toteaa, että ilman myynnin ja sotepalveluiden yhtiöittämisen jälkeen Suomen hyvinvointipalvelut tuottavat voittoja niitä omistaville yrityksille.

“Tämä on omiaan lisäämään valtion verotuloja ja työpaikkoja tai jotain”, hän korostaa.

Erityisasiantuntija Hakunen myöntää, että erityisryhmillä eli henkilöillä ilman sähköistä henkilöllisyystodistusta, yli 60-vuotiailla, alle 8-vuotiailla, maahanmuuttajilla ja kehitysvammaisilla voi olla vaikeuksia nettiportaalin ja mobiiliversion käytössä.

“Ei silti voi ajatella, että pysäytämme kehityksen. On uskallettava kokeilla ketterästi. Onhan meillä takavuosilta kokemusta jopa ilman ostamisesta Saksasta. Nyt me myymme sitä, eli voiton puolella ollaan!”

Hengitysilman yhtiöittäminen on herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomailla. Sosiaali- ja terveysministeriöön on jo tullut kaksi asiaa koskevaa kyselyä Pohjois-Koreasta.

Teksti: Laila-Leea Pikkula, maakuntakirjeenvaihtaja


Ole muodin etulinjassa! Hanki itsellesi Uutissirkuksen T-paita!


Tutustu toki kaikkiin aihepiireihimme: 112 aikataulut alaiset aluehallinto aluepolitiikka alusasut ja päällysvaatteet amk anteeksipyynnöt arkkitehtuuri asuntopula autoilu autot avaruus bussikatokset bussit C2H5OH demokratia eduskuntavaalit2015 elintarviketeollisuus elokuvabusines elämä ja epäerotiikka elämän paras aika energia esimiehet Espoo estetiikka eurovaalit 2014 facebook fanitus Finland gladiaattorit graffitit Guggenheim havainnot Helsinki herkut humppa huvit hybridiautot ja -reet hyvä veli -verkostot idyllit ihmisyys ilotulitteet ja muu pauke In English Internet islam isyys ja äitiys jakamistalous jakeluautot jalankulku jatkosota jouluherkut julkisuus junat kaapelijakokaapit kaavoitus kannabis kansantalous katutaide kaupanteko keittiöideat keksinnöt kieli ja kirjoittaminen kierrätys kiinteistöhuollot ja talonmiehet kirjallisuus kodinhoito kodinkoneet kohtuullisuus kohut komeettakarriäärit korvaukset kotitalousvähennys koulut koulutus kristinusko kulinarismi kunnallispolitiikka kuntatalous kuntavaalit 2008 kuntavaalit 2012 kuntavaalit 2017 kuolemanvakavuus kutsunnat kybersota ja -rauha käteinen lakimiehet ja -naiset lapset latua! leikkaukset lentoturvallisuus levikkikierre liikenne likasankojournalismi lintsaus lottovoitot luovuus lyhenteet Länsimetro marjastus metsästys ja tuulastus markkinointitoimeliaisuus matkailu media merkkipäivät miehet miehet ja miehet miehet ja naiset mikrotalous monarkiat monikulttuurisuus moottorit mopoautot mopot motorismi muoti muoto muotoilu muuten vaan sota mäntsälä Mäntsälä mielessäin naapurisopu naiset naiset ja miehet naiset ja naiset nettihuijaukset nuoriso opinnot opiskelijaelämä Oulu paikallinen sopiminen palvelut parvekegrillaus perhe perinnöt piparkakkutalot pojat politiikka Posti presidenttipeli 2018 purjeet ja moottorit pyöräily raha rakentaminen ja remontit rap rasismi ravinto retoriikka reviirit rintamamiestalot robotiikka rock roskalavat, -säiliöt ja paperikorit roskasäiliöt ja paperikorit sairaus ja terveys Salo sapuska saunonta seteliraha siivous sijoittaminen Sipoo sisustaminen sisältö some Sote susihavainnot suurpedot sähköautot säästöt säät ja ilmat Tallinna talous taloyhtiöt talvi- ja normaaliaika talvisota Talvivaara Tampere tehokkuus tekniikka tiede tietojärjestelmät Tommosjärvi tortut Tour de ski tukiratkaisut tulevaisuus tunteet Turku turvallisuus ja turvattomuus tuulivoima twitter työ ja työttömyys työkalut ja räjähdysaineet uhat ulkoilu urheilu USA USA:n vaalit 2012 vaalikoneet vaarat vaatetus vakavuus vanhat vanhat lehdet kertovat vanhukset Vantaa vappu varainhoito Venäjä verotus vihreät arvot viina ja viini Viipuri vuosi 1918 väy ydinvoima Yle ylioppilaaksi yt-neuvottelut älypuhelimet