Press "Enter" to skip to content

Kotimaa , Uusimmat

Kiskolaisnaista epäillään possessiivisuffiksin ryöstöviljelystä

Varsinais-Suomen poliisi vahvistaa, että tavuviivojen liikakäytöstä kiinni jäänyttä kiskolaista kotirouvaa epäillään myös possessiivisuffiksin salaviljelystä.

autatallirakennuksen seinässä possessiivisuffikseja on kirjoitettuna
Poliisi pääsi naisen possessiivisuffiksiviljelmän jäljille yleisövihjeen ansiosta. Nainen oli siirtänyt kesällä muutamia suurikokoisimpia omistusliitteitään lämpölamppujen alta autotallinsa ulkoseinälle auringonvaloon.

Naisen autotallista löytyi kymmenittäin lämpölamppujen valossa röyhynneitä täysikasvuisia possessiivisuffikseja. Poliisin tiedotteen mukaan käyttö ei ole naisen yrityksistä huolimatta levinnyt kovin laajalle.

“Kaksi suuntainen yhdys sana häiriöni on särky lääkityksen ansiosta hyvin hallinnassa, mutta possessiivi suffikseissa on vain jotain yli luonnollisen koukuttavaa”, nainen kertoo.

“Possessiivisuffiksi on omistusliite, jota käytetään ainoastaan genetiivimuotoisen persoonapronominin yhteydessä, esimerkiksi minun autoNI, sinun autoSI”, Suomen kielitoimiston vanhempi illatiivi-, legitiimi- ja narratiivineuvos Dio Nyyssönen kertoo.

“Mutta kieli kehittyy ja ajan hammas nakertaa turhuuksia pois kapulakielen rattaista. Omistusliite on turha”, Nyyssönen jatkaa.

“On helpompaa sanoa minun auto, sinun auto, teidän auto, kuin noudattaa jotain ajan hampaan pölyttämiä kielioppisääntöjä.”

Nyyssönen laajentaa esimerkkejä kielen kehittymisestä Tadzikistaniin.

“Tadzikistan kieltää toimittajia käyttämästä käsittämättömiä sanoja, jotka eivät ole tadzikin kieltä. Yritys on überbueno: sillä yritetään dissata anglismeja ja russismeja, mutta on aivan turhaa argumentoida legitiimejä narratiivejä vastaan” Nyyssönen selventää.

“Kuten tunnettua, Tadzikistanissa on hedelmällinen maaperä käsittämättömien sanojen viljelylle, toisin kuin Suomessa. Ja viime päivinä esimerkiksi Turkissa on kielletty sanojen lisäksi kokonaisia lehtiä.”

Varsinais-Suomen poliisi on päättänyt kiskolaisnaisen tapauksen tutkinnan ja vapauttanut hänet täyttä ymmärrystä vailla.

Teksti: Sirkku Selander, maakuntakirjeenvaihtaja

Lue Uutissirkuksesta myös:
11.8.2015: Kiskolaisnaista epäillään tavuviivan käytöstä

Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 2.8.2016: Tadzikistan kieltää toimittajilta käsittämättömät sanat


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2020 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.