Press "Enter" to skip to content

Teknologia , Uusimmat

Juhlinta-aplikaatio mullistaa työtehon

lumiukko esiintyy koulun juhlassa
Uusi sovellus mahdollistaa etäläsnäolon päiväkodin ja koulun juhlissa, päättäjäisissä, häissä ja rippijuhlissa sekä sotilasvalatilaisuudessa ja säästää näin mittaamattoman paljon työaikaa.

Itä-Suomen yliopiston Kärsämäen yksikön sovelletun työhygienian ja -psykologian tutkimusryhmän innovaation avulla työaikaa saadaan lisätyksi ilman työtuntimäärän kasvattamista.

“Kyseessä on internet-pohjainen mobiilipalvelualusta, jolla vanhempien ja sukulaisten fyysinen läsnäolo lastentarhojen, koulujen ja oppilaitosten joulu- ja kevätjuhlissa, valmistujaisissa, rippijuhlissa, juhannushäissä ja sotilasvalatilaisuuksissa tehdään tarpeettomaksi”, tutkimusryhmän vs. johtaja Simeoni Vatulainen kertoo.

“Jatkossa kaikki voivat osallistua juhliin työpaikalta tai työmatkalta käsin, joko mobiilisovelluksella tai perinteisen browser-version kautta. Ja kyllä kyllä, kyseessä on mahdollisesti ainulaatuisin kansantalouden tuottavuutta parantava innovaatioloikka sitten sähköisen kellokortin”, Vatulainen jatkaa silminnähden kiihtyneenä.

Ulkovessa toimi
ideahautomona

Idean innovaatioonsa Vatulainen kertoo saaneensa kesämökillään Vatulansaaressa, kun hän oli puuceeistunnolla. Istunnon loppuvaiheessa hänen käteensä oli sattunut 1990-luvun puolivälin iltapäivälehti, jossa silloinen pääministeri oli kertonut pitävänsä lapsiinsa yhteyttä kännykän avulla. Vatulaisen mielestä ajatus oli loistava.

“ICT-teollisuuden nopean kehityksen myös digiläsnäololle voitaisiin antaa uusi viitekehys. Kehittynyt mobiilitekniikka antaa hyvät mahdollisuudet kiireiselle johtajalle osallistua vaikka iisalmelaisen ala-asteen kevätjuhlaan.”

“Onnittelutwiitit voi heijastaa juhlasalin kommenttitaululle. Karaokesovelluksella voi yhtyä Gaudeamus Igituriin lähes synkronissa läsnäolijoiden kanssa”, Vatulainen maalailee ja innostuu tippa silmässä tapailemaan toisen säkeistön alkua: ”Vita nostra brevis est… est… est…”

Tuottavuusvaje ja psykofyysiset
pinnetilat minimoituvat

”Ajatelkaapa”, Vatulainen innostuu, ”kuinka monta työpäivää menee hukkaan siinä, kun vanhemmat osallistuvat lastensa juhliin vaikkapa vain päiväkodissa ja ala-asteella? Lisäksi juhlia vietetään yläasteella ja toisen asteen oppilaitoksissa, esimerkiksi valmistujaisten varjolla.”

“Korkea-asteellakin ilmenee hyvin laajaa, tuottamuksellista ja systemaattista juhlintaa. Kutsutaan väitöstilaisuuksiin ja karonkkiin sukulaisia, jotka eivät aina jaksa tai osaa lukea edes väitöskirjan lyhennelmää tai siitä kirjoitettua twiittiä.”

Vatulaisen mukaan tutkimuksissa on todettu, että suoran tuottavuusvajeen lisäksi juhlat aiheuttavat osallistujille usein keskivaikeita psykofyysisiä oireita ja pinnetiloja. Esiintyy myötähäpeää, kateutta ja stressiä.

Vapaa-aikana järjestetyt tilaisuudet
lisäävät piilotuottavuusvajeriskiä

“Joitakin juhlia puolustellaan aivan perusteettomasti sillä, että ne pidetään työajan ulkopuolella lauantaisin tai iltaisin. Nämä vaarattoman oloiset tapahtumat aiheuttavat kuitenkin piilotuottavuusvajetta”, Simeoni Vatulainen sanoo.

Vatulaisen laskelmien mukaan asialla on merkittävä kansantaloudellinen ulottuvuus. Jos jokainen Suomen työllisistä osallistuu esimerkiksi kerran vuodessa sukulaisen tai kummilapsensa juhlaan, kyseessä on yli 1,2 miljoonan työpäivän suora vaje ja siihen epäsuorat vaikutukset päälle.

“Viime aikoina valtion johdossakin puheena olleen sadan tunnin tuottavuuslisäyksen kiinni kurominen per työntekijä voi hyvin alkaa tästä.”

Työryhmän kehittämä mobiilisovellus on tällä hetkellä betatestausvaiheessa ja saatavana Windows RT 8.0 versiona. Seuraavaksi työn alla tutkimusryhmässä on joulun, juhannuksen ja itsenäisyyspäivän etäsovellukset, joilla tuottavuuskehitystä voidaan kiihdyttää entisestään.

“Ehkä vielä meidän elinaikanamme saamme aikaan sovelluksen, jolla myös työntekijän fyysinen läsnäolo työpaikalla tehdään tarpeettomaksi.”

Teksti: Jalmari Aalto, maakuntakirjeenvaihtaja


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2019 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.