Lumipeite on viivästyttänyt koirankakkahavaintojen tekoa eri puolilla maata. Pahimmin kakkakeskustelu on myöhässä pääkaupunkiseudulla.
Yleensä kevään ensimmäiset pökälehavainnot tehdään Etelä-Suomen runsaskoiraisista lähiöistä, joiden kevyen liikenteen väyliltä kakat ovat perinteisesti nousseet yleisönosastoihin jo helmikuussa.

Parhaiten koirankakkakeskustelun todellista käynnistymistä indikoivat lapsiperheille tutut kurahousut.
“Kurahousujen lahkeiden lenkit kulkevat kumisaappaan pohjan alta. Näin ne keräävät ensimmäisenä sulavan lumihangen alta paljastuneet pökäleet”, Uutissirkuksen keskustelu- ja koirankakka-asiantuntija Uolevi Ahonen arvioi.
“Kakkaa liiskaantuu helposti myös lastenvaunujen pyöriin, joista se havaitaan asuntoon leviävän hajun perusteella puolen yön tienoilla, jos vaunut on pysäköity eteiseen.”
Ahosen mukaan lapsiperheiden vanhemmat ovat liian uupuneita tuodakseen asiaa esille missään, mutta heidän havaintojensa ajankohta osuu yksiin koirankakkakeskustelun huipun kanssa.
Väärät kakkahavainnot
täyttävät yleisönosastot
Aiempien vuosien kakkadebatti on osoittanut, että yli kolmesataa prosenttia suomalaisista koiranomistajista kerää lemmikkiensä jätökset poikkeuksetta pois ulkoilutusreiteiltään.
Läheskään kaikki yleisönosastoissa tai nettikirjoituksissa mainitut koirankakat eivät ole lähtöisin koirista. Silti ne vievät joka kevät palstatilaa ja aikaa keskustelijoilta.
“Jäniksen, ketun, hirven, peuran, rotan, pelto- ja metsähiiren, kärpän, maamyyrän, vesimyyrän, majavan ja jopa karhun ja suden jätökset sysätään yleisönosastossa epäröimättä minun Moppeni syyksi”, sanoo Moppeaan naapurinsa portinpylvään vieressä ulkoiluttava mies, joka korostaa, että ei ota valituksia millään tavoin henkilökohtaisesti.
“Metsäpoluilla voi helposti tallata ihmisenkin kakkaan. Sen tunnistaa helpoiten siitä, että ulosteen lähistöllä on paperia.”
Tyypillinen koirankakkakeskustelija on yksinäinen mies, joka ei kävellessään tuijota kenkiensä kärkiä. Normaalikeväinä keskustelu huipentuu vappuun mennessä, mutta tänä vuonna se saattaa jatkua kesäkuun alkupäiviin asti.
Aiheen vierestä takavuosina muissakin aviiseissa:
HS 3.2.2011: Hallitusneuvos Aamulehdessä: Kakan merkkaus Suomen lipulla epäkunnioittavaa
AL 1.2.2011: Saako kakan merkitä Suomen lipulla?