Press "Enter" to skip to content

Talous

Pitkäikäinen kiinteistö vahingoitti rakentajien taloutta Kiteellä

Terveyskeskuskiinteistö päätettiin purkaa vasta reilun 30 vuoden käytön jälkeen. Talon pitkäikäisyys ehti aiheuttaa useille yrityksille mittaamattomia vahinkoja.

Arkistokuvamme rakennus ei liity tapaukseen, mutta senkin elinkaariajattelussa on noudatettu 1970-luvun parhaimpia ratkaisuja.

“Esimerkiksi rakennusliikkeille, suunnittelutoimistoille ja konsulteille”, Uutissirkuksen rakennusliike-, suunnittelutoimisto, konsultaatio- ja kassavirta-asiantuntija Uolevi Ahonen kiteyttää.

“Nyt Kiteellä purettava terveyskeskus on rakennettu parhaiden 1970-luvun oppien mukaan, mutta näköjään tämä ei ole riittänyt takaamaan pääomien nopeaa kiertoa.”

“Terveyskeskus sijaitsee pohjoiseen viettävällä rinteellä. Koska kallio on tontilla hyvin lähellä maanpintaa ja koska vesi pääsee valumaan rakennuksen alle ja koska salaojat eivät toimi, on talon pohjarakenteet sentään kyetty pitämään jatkuvasti märkänä”, Ahonen sanoo.

Purkutyön hankesuunnitelma kertoo, että vaurioita on havaittu perustusten liitoskohdissa, ikkunoiden alapuolella, ikkunan rivevilloissa ja ulkoseinän yläosan lämmöneristeessä sekä kellarissa. Rakennuksen sokkelirakenteen yläosassa on kovalevystä tehtyjä tukikoteloita ja puurakenteita, jotka on niinikään todettu kosteus- ja homevaurioituneiksi.

“Vuoden 2007 lopussa valmistuneen sisäilmakeskuksen kuntotutkimuksen mukaan
terveyskeskusrakennuksen ulkoseinien lämmöneristekerroksessa on merkittäviä kosteus- ja homevaurioita koko rakennuksen alueella”, Ahonen siteeraa hankesuunnitelmaa ja korostaa, että nykyteknologian avulla kuntien ja valtion raha saadaan liikkumaan paljon vikkelämmin.

“On saatava asiakas uskomaan, että kaikkia rakennuksia ei voida tehdä kestämään vuosikymmeniä ja että koska hänen tarpeensa muuttuvat nopeasti, voidaan investointi- ja elinkaarikustannukset optimoida tavoitteena olevalle, esimerkiksi kymmenen vuoden elinkaarelle.”

Aiemmin Kiteellä on purettu lukion tilojen homeongelmaiset osat. Lukion, kansalaisopiston ja musiikkiopiston sekä perusopetuksen käyttöön peruskorjattiin 1 500 neliömetriä ja rakennettiin uutta tilaa 3 000 neliömetriä. Työn kustannukset olivat reilut viisi miljoonaa euroa.

Terveyskeskuksen purkutyö- ja uudelleenrakentamisurakan budjetti on noin 7,5 miljoonaa euroa.

Lue Uutissirkuksesta myös:
29.9.2011: Sipoon Söderkullasta löytyi homeeton koulurakennus

Aiheesta muissa aviiseissa:
Karjalainen 31.1.2013: Kiteen terveyskeskuksen purkaminen alkaa pian
Yle 12.6.2012: Kiteen uuden terveyskeskuksen rakentamisen suunnittelu etenee
Karjalainen 5.3.2012: Kiteen terveyskeskuksen henkilökunta oireilee homeen takia
Kiteen kaupunki: Terveyskeskus, hankesuunnitelma (PDF)
Kiteen lukio: Rakennushanke, purkukuvia

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.